Replika zeměměřičské věže ve výloze vambereckého muzea připomíná už dnes neexistující stavbu

4. květen 2021 08:42

Vamberecké muzeum krajky připomíná výročí vzniku zeměměřických věží. Ty sice s krajkami nemají nic společného, ale pro region mají velký význam. Proto bude ve výloze muzea umístěna replika jedné z těch, které před stovkou let zdobily náš kraj. Vysoké byly i několik desítek metrů.

Čtěte také

Bohuslav Jindra diktuje a vedoucí Muzea vamberecké krajky Mikuláš Heinrich zapisuje. Co a proč?
„Sehnali jsme staré fotografie pohledu z trigonometrického bodu na Chlumu 603 metrů nad mořem z roku 1975. Podařilo se nám z toho udělat několik fotografií v docela rozumné kvalitě a předáváme to panu řediteli, aby to vystavil společně s výstavkou, kterou bude k té věžičce dělat."

O co konkrétně jde?
„Jsou to trigonometrické body, které sloužily ve staré době. Letos je výročí 200 let těchto zaměřovacích bodů, nikoliv samotných věží, v Rakousku-Uhersku. A od roku 1921, po vzniku Československa, slavíme 100. výročí vzniku těchto věží."

Trigonometrická věž nebude stát uvnitř muzea, ale na jiném místě. Kde přesně?
„Bude ve výloze. Tady bude model vystaven společně s fotografiemi a informační panely."

Koho napadlo dávat věž do výlohy?
„Chtěli jsme, aby lidé mohli vše vidět, aniž by museli chodit do muzea. Nevěděli jsme, jak dlouho potrvají vládní opatření a jak to všechno bude. Spousta lidí i místních, kteří nejsou přímo přes krajku, tak když půjdou okolo, uvidí, že tady máme takovou místní zvláštnost."

Čtěte také

V čem spočívá ona zvláštnost?
„Věže jsou trigonometrické body, které sloužily ke kartografickému, mapovému a geologickému zaměřování za první republiky od roku 1921. Odhadujeme, že byly postaveny zhruba tři generace těchto věží, protože dokumentaci nemáme a pátráme dál v archivech."

Kolik těch věží tady vlastně bylo?
„Máme doklad na první běž, která vznikla ve 20. letech a sloužila zhruba do 50. let. Ta byla šestipodlažní a dosahovala výšky 35 metrů. Takových bodů bylo po celé republice několik stovek. A takových vysokých věží bylo něco kolem 80. Byly různě propojené tím, aby se mohli geodeti podívat do dálky a vše, co potřebovali, tak zaměřit, proto musely věže čnět nad stromy. Proto byly tak vysoké."

Model trigonometrické věže bude ve výloze vambereckého muzea krajky k vidění od 4. května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související