Replika stáje z 13. století ve skanzenu Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku získá doškovou střechu

13. prosinec 2020 09:00

Středověká stáj ve skanzenu Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku se konečně dočká střechy. Sice jen třetiny, ale i tak je to prý velký krok dopředu. Na jejím pokrytí pracují dva místní archeologové, kteří pracují s tradičními materiály té doby. Žitné došky prozatím plánují dát na třetinu stavby.

Bohumír Dragoun podává došky na střechu svému kolegovi. Došky, kterými se pokrývají střechy středověké stavby, moderně řečeno.

Čtěte také

„Máme tady stáj z Veselí a samozřejmě každá stavba nutně potřebuje střechu a v našem případě je to tedy žitný došek, klasicky vázaný povříslem. Navázat ta povřísla a připravit došky, tak to opravdu představuje stovky hodin práce."

Právě jsem chtěla říct, se vší skromností, že to vypadá docela jednoduše. Jste tu dva a tak střecha bude do večera hotová.
„To určitě, Jakmile už jsou došky hotové a už se v uvozovkách jen vážou, to se samozřejmě také musí umět, tak potom už je to rychlovka."

Replika stáje z 13. století ve skanzenu Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku získá doškovou střechu

Kolik došků na tuto stavbu přijde?
„Celkem 600 došků. A jak dlouho trvá jejich uvázání? Tak za první hodinu jich udělám zhruba osm, za druhou šest, za třetí hodinu pět a čtvrtou hodinu už to nejde."

Čtěte také

Nahoře na střeše je ředitel Muzea a galerie Orlických hor Tomáš Zelenka v trochu netradiční roli. A váže tu povřísla. Jak se to dělá, má to nějaký systém?
„Systém je v podstatě naprosto jednoduchý a geniální. Je to de facto stejný systém ukládání jako u každé jiné střešní krytiny, kdy spodní vrstva krytiny je vždy překrytá další vrstvou, která je o kousek výš. V tomto případě se ještě krytina přivazuje k latím pomocí slaměných povřísel."

To znamená, že už je připravena střešní konstrukce.
„Silnější trámy, krokve, nám dělají ono áčko a na ně jsou připevněny latě. Je to úplně stejný systém jaký se na střechách používá do dnešní doby."

Čtěte také

Než si pánové podají další došky, tak slezu dolů ze střechy.
„Máme došky lehké a těžké. Ty lehké jsou ze suché slámy a těžké, to je sláma, která nám zmokla. A samozřejmě ty těžší musíme dát na krokve, aby příliš nezatížily latě. Ale když bude foukat, tak to proschne za pár dnů," vysvětluje Bohumír Dragoun.

Jak dlouho potom taková došková střecha vydrží?
„My doufáme, že třicet let," dodává Bohumír Dragoun.

Archeologické muzeum v přírodě Villa Nova
se nachází v malebné oblasti Orlických hor na cestě mezi Rychnovem nad Kněžnou a Deštným v Orlických horách. S jeho výstavbou se začalo v roce 1992. Snaží se přiblížit středověkou kolonizační vesnici v období 13.-14. století. Za tímto účelem vznikají v areálu o rozloze cca 6ha rekonstrukce objektů ze zmiňovaného období.

První třetina střechy na středověké stáji ve skanzenu Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku by měla být hotová do Vánoc. Potom je zapotřebí udělat další došky a na střeše se bude pokračovat opět v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související