Renesanční zámek v Častolovicích otevřel návštěvníkům svou galerii

23. září 2010

Zámek Častolovice opět otevírá návštěvníkům zámeckou galerii. Od 1. srpna 2007 až do 31. srpna 2007 zde probíhá výstava olejomaleb akademické malířky Heleny Hruškové - Štefkové. Její obrazy jsou ovlivněny nepřeberným bohatstvím Země, malebností Orlických hor a prodchnuty hloubkou snové poetiky. Prodejní výstava je bezplatně otevřena denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.

Helena Hrušková - Štefková vyrůstala v umělecké rodině - otec je akademický sochař Miloš Hruška a matka akademická malířka Helena Hrušková - Slavíková. Dcera zdědila jejich vlohy a k vývoji jejího talentu se podstatně podílel i pobyt v Orlických horách, kde trávila své dětství. 1977-1982 studovala u Františka Jiráska na pražské Akademii výtvarných umění). Vystavuje pravidelně samostatně a účastní se i skupinových výstav doma i v zahraničí. Svými obrazy je zastoupena v soukromých sbírkách v Evropě, USA, Japonsku atd. Je členkou Jednoty umělců výtvarných a členkou výtvarné skupiny Femina, za svoji uměleckou činnost obdržela v roce 2003 cenu od Evropské unie umění. Její obrazy, ovlivněné nepřeberným bohatstvím Země, malebností Orlických hor, jsou prodchnuty hloubkou snové poetiky - typické jsou její líbezné obrazy květin. Tato umělkyně, která propadla tak jako jiní autoři kouzlu a malebnosti Orlických hor, vystavuje od sedmdesátých let samostatně či na skupinových výstavách nejenom v Praze, ale i v zahraničí, např. v Japonsku, Německu atd. Je zastoupena svými díly v soukromých sbírkách celého světa. Výstava v častolovickém zámku bude volně přístupná denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin.
Častolovice jsou do jisté míry výtvarnickým fenoménem - jsou spojeny s malíři Antonínem a Jiřím Hudečkovými a dosud nedoceňovaným sochařem Ladislavem Benešem. V červnu 2003 tu otevřeli Hudečkovu galerii ve 2. poschodí obecního úřadu podle projektu architekta Františka Krepiny, kterou obec vybudovala nákladem 3 miliony 200 tisíc korun, z čehož dotace ministerstva kultury činila 200 tisíc. Na otevření, kde o díle těchto umělců promluvila historička umění Jitka Boučková, byli přítomni mj. olympionik Jiří Kynos a majitelka častolovického zámku Diana Sternbergová. Zřízení této galerie bylo podmínkou naplnění darovací smlouvy na patnáct obrazů Antonína Hudečka (*14. ledna 1872 Loucká u Mšena , + 11. srpna 1941 Častolovice) a devíti děl jeho adoptivního syna Jiřího, která byla sepsána mezi obecní úřadem a dědici. Od roku 1927, kdy se Antonín Hudeček usadil v Častolovicích, se staly námětem jeho obrazů Orlické hory a jejich podhůří. Antonín Hudeček, jehož díla jsou zastoupena ve všech předních galeriích, je pochován na častolovickém hřbitově.
Ladislav Beneš, žák Stanislava Suchardy a přestavitel novoklasicismu, se podílel na výzdobě mj. budovy Hlaholu, Wilsonova nádraží i na modelech pro Hlávkův most. Později, protože se nemohl vyrovnat s praktikami pražského uměleckého života, přesídlil do Častolovic, kde žil v ústraní až do své smrti 1956. Jeho dílo je v různých galeriích, část z něho je v rychnovském Muzeu a galerii Orlických hor.
Ten třetí fenomén Častolovic je právě výstavní síň ve sternberském zámku - a to je zásluhou mimořádně aktivní a uměnímilovné Diany Franzisky Sternbergové Phippsové, jíž bylo toto sídlo vráceno v restituci. Výstav tu uspořádala víc, jedna z těch nezapomenutelných probíhala pod názvem "Dialogy - grafika, kresby, ilustrace" na podzim 2005. Na ní se přestavila tehdy 29letá česko-americká výtvarnice Marie Hannigová-Nievaldová, která velkou část svého dětství prožila v Lukavici u Rychnova nad Kněžnou.

Zdroj: Josef Krám

Spustit audio