Řeky v Královéhradeckém kraji zvolna klesají, vodáci musí být přesto opatrní

12. červen 2013

Hladiny řeky Cidliny a Metuje v Královéhradeckém kraji, které stouply po nedělních a pondělních deštích, postupně klesají. Na obou řekách dopoledne platil první, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity. Poklesy hladin by měly nadále pokračovat, řeky ale můžou být stále nebezpečné hlavně pro vodáky.

Podle vodáckého instruktora Petra Ptáčka je při sjíždění řek stále potřeba velká opatrnost.

„Vody je teď hodně, pro některé možná až příliš. Hlavně pro méně zkušené, kteří nemají takové dovednosti s ovládáním lodě, je tento stav už hraniční,“ říká instruktor.

Petr Ptáček už léta v Náchodě školí vodní záchranáře a moc dobře ví, jak dokážou být řeky nebezpečné. V ohrožení se podle něj mohou ocitnout nejen samotní vodáci, ale i jejich zachránci.

„Záchrana z řeky není jednoduchá, musí ji provádět jenom ten, kdo je trénovaný a ví, co a jak má dělat,“ zdůrazňuje.

Některé řeky v kraji jsou sjízdné jen za zvýšených průtoků. Zkušení vodáci, kteří vědí, jak se mají na řece chovat, umí loď ovládat a mají dostatečné záchranné prostředky, si tak nyní mohou užít dobrou jízdu.

„Na Metuji v Pekelském údolí je to krásná voda. Ale řeka tam má silný tah, velmi rychlý proud, a pokud na tu řeku půjde někdo, kdo sedí v raftu poprvé a neovládá to, může to být boj o život,“ upozorňuje Petr Ptáček.

Pro zkušené krásná jízda, pro nováčky hazard

Právě před týdnem, kdy povodně vrcholily, se v Metuji utopil sedmačtyřicetiletý vodák. Dodnes se jeho tělo nenašlo. „Neměl dostatečné vybavení, neměl ani neopren, vestu ani helmu a jel na otevřené plastové kánoi, která se mu zalila. Pro nezkušeného je to určitě hazard,“ dodal vodácký instruktor.

Doporučuje proto sledovat internetové stránky www.reky.cz, kde jsou informace o sjízdnosti řeky a popis nebezpečných míst. Je také vhodné zeptat se na aktuální situaci přímo na místě, například v půjčovnách lodí.

autoři: dka , ova
Spustit audio