Rekordní částku letos investoval Královéhradecký kraj do oprav mostů a silnic 2. a 3. třídy

27. prosinec 2018 12:44

Královéhradecký kraj investoval v roce 2018 rekordní částku do dopravní infrastruktury. Za více než miliardu korun opravil přes 90 kilometrů krajských silnic II. a III. tříd a také 15 mostů. Některé letos započaté stavby pak dělníci dokončí v příštím roce.

„V letošním roce se nám podařilo dokončit 42 staveb a dalších 20 souvislých oprav. Je to zhruba 94 kilometrů opravených silnic a 15 mostů," vypočítává realizované stavební investice letošního roku náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS, který má dopravu ve své gesci.

VIDEO: Stavbaři betonovali konstrukci nového mostu přes Orlici ve Svinarech v Hradci Králové

Stavbaři betonovali konstrukci nového mostu přes Orlici ve Svinarech

Výstavba nového mostu přes řeku Orlici ve Svinarech v Hradci Králové vstoupila do své další fáze. Po tříměsíčních přípravách stavbaři betonovali nosnou konstrukci mostu. Vše se muselo udělat během jediného dne. Na místě se tak střídal jeden autodomíchávač betonu za druhým. Přímo ve Svinarech natáčel reportér Václav Pilný.

Zároveň zdůrazňuje, že jde o rekordní částku: „Je to investice zhruba za jednu miliardu 165 milionů. Připomínám, že jde o rekordní investici a je to takto druhý rok za sebou. A z mého pohledu je to jediná možná cesta jak dát v tom střednědobém horizontu naše krajské silnice aspoň trošku do pořádku. Protože z těch 3 300 kilometrů silnic je zhruba polovina v havarijním stavu."

Nejnákladnější letošní stavbou byla druhá etapa opravy silnice Ledce - Opočno na Rychnovsku za 70 milionů korun. 68 milionů pak stála první etapa prací na silnici druhé třídy v úseku od hranic Pardubického kraje po křižovatku se silnicí I/11.

Nedokončení opravy mostu ve Svinarech považuje kraj za neúspěch

Za neúspěch kraj ale považuje třeba nedokončení opravy nového mostu ve Svinarech na okraji Hradce Králové. „Na vině je počasí, které nás zastihlo v listopadu a na začátku prosince. Ale především nám příliš dlouho trvalo, než jsme získali stavební povolení. Potom jsme nesmírně dlouho čekali na přeložení sítí, které jsou na tom mostě umístěny. To vše dohromady, přestože se na tom mostě intenzivně pracovalo, tak se stavbu prostě nepodařilo připravit v rámci izolací na to, abychom ji dokončili a most uvedli do předčasného užívání."

Stavba nového mostu ve Svinarech pokračuje podle plánu

Dokončení je tedy naplánováno na první polovině příštího roku.

Největší komplikace je pak podle Martina Červíčka shánění peněz: „Trápí mne získávání peněz. Je to velmi náročné na rozpočet kraje, když chcete získávat peníze do investic na opravy silnic. Ale neméně demotivující je celý ten proces získávání stavebního povolení a všech těch věcí, které souvisí se stavbou."

Peníze

To potvrzuje i Jiří Brandejs ředitel krajské servisní společnosti Údržba silnic. Ta totiž jednotlivé stavební akce připravuje a dozoruje: „Obecně nejnáročnější je příprava stavby. Postavit to už zase není až takový problém. Ale ta příprava trvá dnes už dost neúměrně dlouho. Vlivem legislativních procesů na úřadech a díky průtahům, které se na těch úřadech dějí."

Podobnou částku jako letos by kraj chtěl investovat do silnic i v roce 2019

Významnou investicí by měla být výstavba východního obchvatu Jičína v celkové hodnotě 250 milionů korun, která bude rozdělena do dvou let. Obchvat dlouhý 3,5 kilometru by měl být hotov do konce roku 2020.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související