Rekonstrukce Proboštova betlému finišuje. Restaurátoři už sestavují a ladí mechaniku

5. květen 2017

V pátek 13. května 2016 se veřejnosti představí zrestaurovaný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem. Tým odborníků na něm pracuje už 9 měsíců - všechny díly jsou nyní opravené a restaurátoři teď sestavují a vylaďují mechaniku této národní kulturní památky.

„Takže tady už dnes vidíte plnou funkční mechaniku. Ti kováři v popředí. Slyšíte ten krásný zvuk, když kladiva doléhají na kovadliny," ukazuje restaurátor Tomáš Bárta v chodu půlku betlému.

Mechanika tady už běží krásně. Na druhé straně betléma se machanika teprve skládá dohromady.

„Přesně tak. Tam se dolaďují jednotlivé části. Celý zrestaurovaný betlém je v tuto chvíli v depozitáři. A my osazujeme všechny ty části. Tento měsíc nám slouží jako zkušební provoz, proto abychom opravdu odladili všechny části mechaniky. Abychom byli schopni na konci dubna mít tady zrestaurovaný betlém a již osazený," vysvětluje Tomáš Bárta.

Tým restaurátorů osazuje další část mechaniky.

Čtěte také

„To je pohon na mudrce, kteří jsou v chrámu. Tedy mu musíme vyladit ty jednotlivé vačky a následně potom budeme moci připojit i samotné figury s kývavým pohybem hlavy. A následně dojde k zakrytování," upřesňuje Tomáš Bárta.

Teď sestavovat celý betlém dohromady a dívat se, jak se začíná opět hýbat a fungovat, to je asi ta radostnější část práce restaurátorů.

„Asi nejradostnější momenty jsou, když zprovozníte třeba zvoneček a po padesáti letech jej znovu uslyšíte. Prostě díly, které nefungovaly. Naposledy jsme rozpohybovali Josefa s Marií, kteří hledají Ježíše v chrámu. A to tady opravdu nikdo nepamatuje, že by tato část byla funkční. Takže to je taková radost, kdy my zjišťujeme jak rychle mechanika jde. Zjistili jsme, že než Josef s Marií obejdou celou tu dráhu, která přitom není tak dlouhá, tak to trvá čtvrt hodiny," usmívá se Tomáš Bárta.

A dodává: „Je to jedna z nejpomalejších drah, ale pak to tady sledujete s úžasem a vychutnáváte si to, co opravdu možná viděli jen ti pamětníci. To je pak ten hřejivý pocit."

Třebechovický betlém se v celé své kráse pro veřejnost otevře v pátek 13. května 2016.


Zvětšit mapu
Spustit audio