Rekonstrukce domu číslo 10 v areálu ratibořického zámku začala

25. duben 2019

Když kvete Babiččino údolí, je tam krásně jako v pohádce. A tak možná také plánujete o víkendu nebo ve dnech květnových svátků jarní rodinný výlet do Ratibořic.

U zámku vaši pozornost nejspíše upoutá čilý stavební ruch. Pracuje se na rekonstrukci bytového domu hned vedle parkoviště a jak přímo na staveništi řekl Romaně Pacákové kastelán ratibořického zámku Ivan Češka, je tomu opravdu rád, protože na zahájení oprav se čekalo dlouhých osm let.

Bytový dům č.p. 10 v areálu ratibořického zámku stojí hned vedle hlavního parkoviště, ale intenzivní stavební činností není nijak omezen návštěvnický provoz zámku ani zámeckého parku.

Dům je památkově chráněný, více než sto let starý, a tak všechny práce podléhají přísnému dohledu památkářů. V důsledku nulové údržby především v době totality byl ve velmi špatném stavu. Stojí hned při vstupu do areálu zámku, padne tak na přivítanou do oka každému návštěvníkovi a v tomto smyslu opravdu nebyl pěknou vizitkou.

Rekonstrukce je důkladná, z původní stavby zůstanou jen zdi a vše ostatní, včetně krovu a střechy bude nové. Po obnově bude dům sloužit svému původnímu účelu, tedy bydlení.

Rekonstrukce obytného domu v areálu zámku Ratibořice

Při své návštěvě Ratibořic můžete sami vidět, jak práce postupují. A zváni jste třeba tuto sobotu 27.dubna na tradiční Den Země v Babiččině údolí, známý také jako Ratibořické ovčácké slavnosti.

Uvidíte ukázky pastvy a stříhání ovcí, potěší vás lidová muzika a stánky s občerstvením a rukodělnými výrobky, ale také zajímavé novinky v programu. Třeba soutěž pro děti, které při vstupu obdrží návštěvnickou kartičku, do které budou na jednotlivých stanovištích sbírat razítka. Za návštěvu určeného počtu stanovišť si budou moci u označeného stánku vyzvednout zaslouženou odměnu.

Jinak se jako každý rok můžete těšit na různá plemena jak ovcí, tak koz a jiných domácích zvířat, projet se na koni či si pohladit oslíka vám umožní zástupci Farmy Dubno, můžete vzít na procházku pejska z Psího domova Lukavice, uvidíte volné létání papoušků či exotický zookoutek Mini terra zoo ze Žernova.

Nebude chybět ani tvoření se SVČ Bájo nebo pozorování Slunce s Hvězdárnou v Úpici.

Den Země v Babiččině údolí je tradiční osvětová akce, která se koná již po jedenácté. Každý, kdo chce prožít zábavný den, je srdečně zván. Akce se koná od 10 do 16 hodin.

Spustit audio

Související