Rehabilitační medicína vrátí nejen sportovce na vrchol sil

25. srpen 2017

Sportovní lékař a fyzioterapeut Miloš Barna z kliniky rehabilitačního lékařství Barna Medical byl po ruce špičkovým atletům na OH v Sydney a Pekingu.

Typy úrazů při sportování se za mnoho let změnily. Vytratila se multifunkčnost pohybu, proto ztrácíme koordinaci a neumíme bezpečně padat. V každém začátku bychom se měli poradit s odborníky lékaři, jen tak se brzy odhalí skryté zdravotní vady, které by nás mohly v pohybu omezovat.

„Rodiče si přejí mít z dětí vrcholové atlety, ale preventivní prohlídky u pediatrů mnohdy zanedbávají. Je dobré nechat zkontrolovat stav kloubů, páteře a přeměřit srdíčko na EKG. Velice důležité je také sledovat, jestli nejsou ratolesti po úrazu a jak se stav vyvíjí. Rozsah pohyblivosti je u vrcholového sportovce prioritní,“ připomíná lékař.

Infuzní terapie uvolní svaly

Bolesti pohybového aparátu postihnou čas od času každého z nás. Může jít o akutní přetížení svalů, které odezní nejpozději do několika týdnů. Na druhou stranu existují chronické potíže přetrvávající po dobu více měsíců. Oba druhy dokáží omezit jindy aktivního a zdravého člověka a zcela ho vyřadit z běžného života.

Pro úlevu zkuste infuzní terapii, tedy aplikaci léků na uvolnění svalstva. Jde o zcela bezpečnou a prověřenou metodu, která zbavuje nepříjemných projevů různých onemocnění.

Natržený sval nepodceňujte

Mezi nejčastější poranění při sportu patří záněty šlach, svalů a v oblasti růstové štěrbiny. Důležité je, aby doktor udělal vyšetření ultrazvukem. „Nenechte se odbýt s tím, že po šesti týdnech v klidovém režimu bude vše v pořádku a požádejte o sonografické vyšetření. Krevní sraženina nebo hematom by mohly způsobit celoživotní následky. Někdy se při špatném hojení objeví i jizva, která přestává být elastická a kolem ní se sval znovu trhá,“ varuje Miloš Barna. Doprovodným momentem může být nejčastěji píchnutí, říznutí apod. Jasným příznakem je pak silná bolest pálivého charakteru.

Senioři mohou začít v každém věku, nejlépe však pod dozorem

Velkým boomem se v dnešní době staly maratony, půlmaratony, lidé jezdí na kole a ti starší raději sáhnou po elektro kolech. „Nezapomínejme však, že radost ze sportu může pokazit artróza, otékání kloubů, opakované záněty, nebo šelest na srdci. Zkrátka tělo je jeden celek, a pokud máte nemocné třeba i vnitřní orgány, pohyblivý aparát nemůže stoprocentně fungovat,“ upřesňuje fyzioterapeut.

autor: RIH
Spustit audio