Regionální kolo SLAM POETRY v Hradci Králové

22. září 2010

V pátek 3. 10. 2008 od 18:00 proběhne v Letním kině Širák v Hradci Králové již po čtvrté regionální kolo SLAM POETRY. Slam poetry bývá označována jako soutěž v přednesu autorské literární tvorby. Je to ale také zábava, které nesluší uzavřené divadelní sály. Aby byla akce přístupná veřejnosti, která se normálně do kamenných institucí za kulturou nevypraví, zvolili jsme pódium zahrádky restaurace Letního kina Širák. Doufáme, že uvolněná a příjemná atmosféra, smaže hranice mezi aktérem a divákem. Nemusíte být nutně básníci, ale i improvizátoři, lidé, co si rádi hrají se slovem, stand-up umělci, freestylisté - vám všem dáváme prostor pro seberealizaci bez penalizace.

Stále si myslíme, že Hradec má tradičně dobrý literárně-jazykový potenciál. Rádi bychom proto vyzvali všechny, kteří si chtějí vyzkoušet něco nového a seznámit ostatní se svou tvorbou. Zároveň si ověřit před publikem prezentaci i kvalitu svých textů.
Touto akcí chceme přispět také k popularizaci žánru slam poetry. A dokázat, že poezie je stále živá. A že to není nějaká "konzerva" a její prezentace "přežitek dob minulých..." Naopak, že se jedná o velmi současný, živý a inspirující žánr. Proto jsme také jako hosta letos pozvali trojnásobného mistra světa v electric boogie a beat boxera Michala Nedvěde / Freaky Jesus, který se představí v několika vstupech v průběhu soutěže.

Co je vlastně slam poetry?
Je to soutěž v přednesu poezie, během níž básníci dostanou 3 minuty k recitování svého díla a jsou pak posuzováni porotou z publika. Důraz se klade nejen na obsah, ale především na formu prezentace. Jednou z nejkrásnějších věcí na slamu vůbec je to, jak široké spektrum básníků přitahuje. Může se zde číst poezie milostná či sociální, hořkosladké osobní zpovědi či komické kousky. Obsah ani forma nejsou omezeny. Slam poetry je přístupná pro každého, kdo má odvahu vystoupit se svojí poezií před publikum. Zkušenosti ukázaly, že spektrum vystupujících je opravdu široké - od zavedených básníků po MCs hiphopových kapel. Tak tedy - neváhej a slamuj!

Jak se přihlásit?
Soutěž ve slamu je přístupná pro každého, bez ohledu na věk a zkušenosti, přihlásit se můžete na pocoapoco@seznam.cz nebo na tel.: 604 193 540.

O celostátním kole
Vítěz královéhradeckého regionálního kola Slam poetry postoupí do celostátního kola, které proběhne v brněnském klubu Flora 8. listopadu 2008. Více informací naleznete na www.slampoetry.cz. Neváhejte a hlaste se! Ve finále jako obvykle čeká na vítěze cena 30 000,- Kč. Slam poetry pořádá o.s. Fléda za podpory Visegradského fondu.

Spustit audio