Regina Rázlová: Nejsem Hemingway. Psaní se mi osvědčilo jako terapie

„Když jsem dopsala svoji knihu, začala jsem žít, jako by se mi to nestalo,“ popisuje herečka, jak jí psaní pomohlo vyrovnat se s velmi těžkým životním obdobím.

V roce 1998 byla herečka a podnikatelka Regina Rázlová obviněna z vytunelování firmy Skloexport. Přestože byla nakonec zproštěna viny v plném rozsahu s tím, že se „trestný čin nestal“ a „nebyla způsobena žádná škoda“, strávila 11 měsíců ve vazbě.

„Musela jsem projít společensko-politickým procesem. A když jsem se z toho po letech dostala a vyléčila si pošramocené zdraví, byla jsem přeci jen pořád plná. Nechci říct křivdy ani zapšklosti, ale toho příběhu a mini příběhů, které v něm byly schované,“ vzpomíná.

Každý den aspoň stránku

Na myšlenku sepsat bolestné prožitky do knihy přišel její manžel, architekt Jindřich Santar. Knihu Z uvedených odposlechů je zřejmé... psala rok, a už když byla v polovině, začalo se její psychické i fyzické zdraví viditelně zlepšovat.

„Terapie psaním, vyprávění příběhů, se pro mou povahu a pro mé psaní velmi osvědčila. A když jsem knížku dopsala, už jsem o tom nikdy nevyprávěla. A začala jsem žít, jako kdyby toho nebylo. Zachránilo mi to život.“

Jak vzpomíná na své první filmové natáčení po boku hereckých legend? Jak se vyrovnává s trémou? A proč jí syn nedávno sebral lyže?

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související