Referendum o obchvatu Nového Města nad Metují se komplikuje. Návrh má nedostatky

23. červen 2014

Aktivisté, kteří navrhují referendum "Za obchvat Nového Města nad Metují", musí do žádosti o jeho konání doplnit některé údaje. Požaduje to správní odbor města. Petiční výbor a lidé, kteří se pod petici podepsali, nesouhlasí s trasou plánované přeložky silnice I/14 městem.

Přípravný výbor má v návrhu na referendum chyby.

V první řadě v návrhu chybí odhad částky, kolik by konání takového hlasování stálo a kdo by ho platil. Tento údaj musí mít návrh referenda ze zákona, a to proto, aby petenti měli jasno, z čí peněženky půjdou peníze. Referendum totiž platí příslušná radnice a ne každý to ví.

Další chybou je podle správního odboru města to, že návrh na referendum je datován v červnu, ale jednotlivé podpisy mají data už od února letošního roku. A to znamená, že ti, kdo petici podepsali, se nemohli s tímto návrhem seznámit.

Radnice tedy aktivisty vyzvala k nápravě těchto nedostatků. Možná řešení jsou tři - první je to, že přípravný výbor vše vzdá a o referendum usilovat dál nebude. Ale to je málo pravděpodobné. Ty další dvě popisuje tajemník Městského úřadu v Novém Městě Petr Tyč.

Zrušit, opravit nebo podat stížnost k soudu?

„Jsou dané zákonné lhůty, do kdy musejí záležitosti napravit, a v případě, že nesouhlasí s tím, k čemu jsme je vyzvali, musí podat žalobu u soudu,“ vysvětluje Petr Tyč a pokračuje:

„Pokud by rozhodl, že naše námitky a výzvy k doplnění nebyly oprávněné, tak samozřejmě to už půjde v režimu standardním: to znamená, že to půjde do zastupitelstva, které o tom rozhoduje.“

Referendum chtějí aktivisté spojit s podzimními komunálními volbami. A šance, že to stihnou je velká. Soud má 30 dnů na vyjádření a příští zastupitelstvo se sejde 11. září. Volby se pak konají v říjnu.

Přeložku Ředitelství silnic a dálnic naplánovalo od Vladivostoku, kolem vlakového nádraží, dál má vést pod sídlištěm Malecí až do Vrchovin. Petiční výbor poukazuje na to, že trasa vede obydlenými částmi města a navrhuje náhradní - tzv. jižní řešení Spy - Vladivostok - Osma - Nahořany a další obce. Ty ale už předem nesouhlasí s tím, aby přes jejich katastr frekventovaná silnice vedla. Na této trase by bylo navíc potřeba vybudovat mosty a také by vedla územím se vzácným biotopem.

autoři: par , Marína Dvořáková
Spustit audio