Referenda v kraji: Zelená brána v Pardubicích bez omítky, NE průmyslové zóně v Třemošnici

9. říjen 2021 19:58

Zelená brána v Pardubicích bez omítky a výstavba bytů místo továrny v Třemošnici. To jsou výsledky dvou referend v Pardubickém kraji.

V Pardubicích lidé rozhodovali o budoucí podobě Zelené brány. 72,5 % procenta hlasujících se vyslovilo pro zachování stávajícího stavu s obnaženým zdivem a odmítli tak variantu zeď omítnout. Vyjádřit se mohlo  68 049 obyvatel Pardubic, v pátek a sobotu tak učinilo 32 964 voličů, což je 48,4 % ze všech možných voličů. K referendu přišlo přes 48 procent lidí. Jeho výsledek je tedy platný a závazný.

Památkově chráněná věž nemá omítku přes 100 let. Radnice řeší opravu památky, protože zdivo poškozují teplotní rozdíly.

Čtěte také

Dominanta Pardubic vysoká 59 metrů je vstupním místem do historického jádra. Pochází z počátku 16. století, omítku nemá od roku 1912. Město má posudky, které preferují různé varianty oprav brány. Odborníci z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice se obávají, že omítka by nemusela na kamenném zdivu držet a doporučují dlouhodobý monitoring teploty na povrchu a vnitřních vrstvách věže. Z něj by vyplynul další postup oprav. Autorizovaný inženýr pro pozemní stavby Petr Rohlíček ze společnosti pro rekonstrukci památek se přiklání k obnovení vnějších omítek. Podle něj bude zdivo lépe ochráněné před pokračující erozí.

Výsledek referenda v Třemošnici je závazný

Lidé v referendu v Třemošnici na Chrudimsku odmítli výstavbu nového provozu Kovolis Hedvikov. Chtějí plochy vyhradit pro výstavbu rodinných domů. Přišlo dostatek voličů, plebiscit je proto město závazný. ČTK to řekl starosta Miroslav Bubeník (za SNK ED).

Radnice se lidí ptala, zda chtějí podpořit stavbu provozu společnosti Kovolis Hedvikov, která chce v průmyslové zóně rozšířit do několika let výrobu. Vlastní tam 45 procent pozemků, městu patří 55 procent. Území je od roku 1999 určeno pro průmysl, později ale podél hlavní silnice na druhé straně vznikla rodinná zástavba.

Téměř 64 procent lidí, kteří k referendu přišli, uvedlo, že si nepřeje, aby město další výrobu podporovalo. A přes 66 procent z nich také chce, aby město změnilo územní plán, v němž by se pozemky staly parcelami a bylo tam možné stavět rodinné domy a také umístit veřejné plochy. Referenda se účastnilo více než 62 procent oprávněných voličů, jeho výsledek je tedy závazný.

"Bude jednání zastupitelstva, je v plánu na 27. října, kde by měli zastupitelé přijmout usnesení, měli by hlasovat v duchu, jak rozhodli občané. Následovat by mělo plnění přání občanů a začít změnu územního plánu," řekl Bubeník.

Změna dokumentu je dlouhodobější proces, v minulosti trvala asi půl roku. Město zároveň musí jednat s Kovolisem Hedvikov, dodal starosta. "Bude to asi nesmírně složité, komplikované. Jiné pozemky pro Kovolis nemáme. Není to nikoho vítězství, bude s tím spojeno strašně moc práce a vyjednávaní," řekl Bubeník.

Kovolis vyrábí hliníkové díly pro osobní automobily či kamiony, patří mezi ně odlitky pro brzdové systémy, turbodmychadla nebo posilovače řízení. Podnik zaměstnává 860 lidí a 80 agenturních pracovníků. Pokud se Kovolisu nepodaří výstavbu nového provozu uskutečnit, znamená to pro něj velmi vážné ohrožení zakázek, uvedl před časem obchodní ředitel Miloslav Pavlas mladší.
jlc sd

autor: nov | zdroje: ČTK , Magistrát města Pardubice
Spustit audio

Související