Ředitel střediska SEVER reprezentoval Českou republiku v Indii

23. září 2010

Jako jeden ze dvou zástupců ČR se zúčastnil ředitel střediska ekologické výchovy SEVER v Horním Maršově Jiří Kulich Mezinárodní konference k ekologické výchově v indickém Ahmedabádu. Konference se konala po třiceti letech v návaznosti na první mezinárodní konferenci o ekologické výchově v Tbilisi, účastnilo se jí přes 1200 delegátů z více než 90 zemí. Spolu s UNESCO, s UNEP (Program OSN pro životní prostředí) a s indickou vládou ji pořádala nevládní organizace Středisko ekologické výchovy v Ahmedabadu. Vůdčím tématem konference bylo vzdělávání pro udržitelný rozvoj a klimatické změny.

Jiří Kulich přednesl v zastoupení Ministerstva životního prostředí příspěvek o stavu ekologické výchovy a výchovy pro udržitelný rozvoj v ČR. Představil mnohaletou historii, zajištění v legislativě a v institucích, zakotvení ekologické výchovy jako průřezového tématu v probíhající školské reformě i význam středisek ekologické výchovy.
V rámci příspěvku představil účastníkům i dva projekty pilotně realizované mimo jiné v Královéhradeckém kraji - "Škola pro udržitelný život" a "Vzdělávání školních koordinátorů ekologické výchovy". Ohlasy ukázaly, že přístupy v České republice jsou v mnohém podobné situaci v zemích jako Nizozemí, Kanada, Austrálie, ale také hostitelská Indie. To otevírá možnost partnerských vztahů a společné práce na některých projektech. Jiné země s ekologickou výchovou teprve začínají a mohou naše zkušenosti využít jako inspiraci.

Spustit audio