Recept na úžasnou houbovou omáčku od šéfkuchaře Radka Pálky z jeho nové Šumavské kuchařky
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:50 Zpěvák Bohuš Matuš a zdravý životní styl
- 04:15 Královéhradecká Voříškiáda a psí sport Dog-puller
- 08:11 Co přidat k podzimním procházkám, abyste se cítili dobře
- 13:03 Konvička proti podzimním rýmám a virózám
- 15:59 Kosmetický rádce a správné líčení - make-up ano či ne
- 20:28 Šéfkuchař Radek Pálka a jeho recept na omáčku z čerstvých hub
Čtěte také
Šéfkuchař Radek Pálka nedávno v radiokavárně Českého rozhlasu Hradec Králové pokřtil svoji novou knihu s názvem Šumavská kuchařka. Je plná skvělých receptů na tradiční šumavská jídla.
Dnes pro vás máme recept na skvělou omáčku z čerstvých hub právě z této knížky.
Budete potřebovat několik základních surovin. V prvé řadě samozřejmě houby. V tomto případě 300 gramů ideálně tvrdších hub, tedy křemenáče, kozáci, hřiby modráci.
Dále 200 mililitrů zakysané smetany, 200 mililitrů smetany ke šlehání, 500 mililitrů zeleninového vývaru, 30 gramů hladké mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička octa, podle chuti sůl, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře a gáza a provázek na koření.
Čtěte také
Vezmete gázu, dáte do ní všechno koření, motouzkem zavážete. To dáte potom vařit a hezky se to z omáčky vyndá ven.
Houby nakrájíte zhruba na centimetrové kousky. Dáte je do připraveného zeleninového vývaru, přidáte pytlíček s kořením a dáte vařit asi 10 až 15 minut.
Je dobré při vaření sbírat z povrchu pěnu, která se v hrnci vytváří.
Mezitím si připravíme směs ze smetany a mouky. Dají se obě smetany dohromady, přidáte do nich mouku a vymíchá se vše krásně dohladka metličkou.
Čtěte také
Následně se houbový vývar zahustí těmito dvěma smetanami a už se jen dochutí cukrem, solí a octem, podle vaší chuti. Jen je třeba dávat pozor, protože se občas stane, že vám ocet omáčku srazí.
Jako přílohu si dává někdo brambory nebo houskový knedlík, já bych v tomto případě doporučoval žemlový, tedy jinak řečeno karlovarský knedlík. Ovšem můžete si houbovou omáčku dát klidně i s rýží, těstovinami nebo pečivem, či úplně samotnou. Určitě si vždy pochutnáte.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.