Recept na osvěžující jahodový salát s kozím sýrem a makovým dresinkem od šéfkuchaře Radka Pálky

6. srpen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:53 Bylinkami provoněné povídání spisovatelky Marie Kubátové
  • 04:13 Porce dobrých lékařských doporučení, jak prožít léto bez újmy na zdraví
  • 09:21 S Petrou Chmelařovou vás naučíme „vědomě dýchat“ 
  • 14:19 Nejčastější problémy, které mohou způsobit povolené svaly pánevního dna 
  • 18:30 V módních trendech probereme bílou barvu léta
  • 22:20 Recept na jahodový salát s kozím sýrem a makovým dresinkem

Čtěte také

K létu neodmyslitelně patří grilování. Ale nejen z masa je člověk živ. Nejen díky stále rostoucím cenám, ale hlavně kvůli zdraví bychom svoji stravu měli pravidelně doplňovat o vitamíny a minerální látky. A k tomu nám dopomůže zelenina a ovoce.

Možná jste si již z receptů Radka Pálky všimli, že se snaží pokaždé využít roční období a tím pádem sezónnost. Nejinak tomu je dnes. Tentokrát vsadil na jahody.

Čtěte také

Jahody jsou nabité vitamíny a minerály. Kromě vitamínů C a K, obsahují kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík. Navíc jsou nízkokalorickým ovocem, takže k masu ideální příloha.

Kdo ale čeká recept na nějakou bublaninu, buchtu, nebo snad jahody se šlehačkou, ten je na omylu. Dnes si uděláme jahody jako salát s makovým dresinkem.

Jahodový salát s kozím sýrem a makovým dresinkem

Suroviny na salát:
1 balení rukoly (125 g), 250 g jahod, ½ červené cibule, 1 salátová okurka, 60 g ořechů - vlašské, lískové, pekanové, 60 g sušených brusinek, 1 vanička řeřichy, 200 g čerstvého kozího sýra

Suroviny na zálivku:
80 ml rostlinného oleje, 4 velké jahody, špetka soli, 2 pl medu, 2 pl bílého vinného octa, 1 pl celého máku

A jak na to:
Připravte zálivku. Tyčovým mixérem rozmixujte všechny suroviny kromě máku, dokud nebude zálivka krásně hladká. Pak vmíchejte mák.
Ve velké míse promíchejte zelené lístky rukoly, na plátky nakrájené jahody, na půlkolečka nakrájenou červenou cibuli, okurku na kostičky, ořechy a brusinky.
Připravený salát zalijte protřepanou zálivkou, opatrně promíchejte a na salát rozdrobte kozí sýr. A je hotovo. Salát je jednoduchý, a zdravý.

Krásné léto!

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.