Recept na osvěžující jahodový salát s kozím sýrem a makovým dresinkem od šéfkuchaře Radka Pálky
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:53 Bylinkami provoněné povídání spisovatelky Marie Kubátové
- 04:13 Porce dobrých lékařských doporučení, jak prožít léto bez újmy na zdraví
- 09:21 S Petrou Chmelařovou vás naučíme „vědomě dýchat“
- 14:19 Nejčastější problémy, které mohou způsobit povolené svaly pánevního dna
- 18:30 V módních trendech probereme bílou barvu léta
- 22:20 Recept na jahodový salát s kozím sýrem a makovým dresinkem
Čtěte také
K létu neodmyslitelně patří grilování. Ale nejen z masa je člověk živ. Nejen díky stále rostoucím cenám, ale hlavně kvůli zdraví bychom svoji stravu měli pravidelně doplňovat o vitamíny a minerální látky. A k tomu nám dopomůže zelenina a ovoce.
Možná jste si již z receptů Radka Pálky všimli, že se snaží pokaždé využít roční období a tím pádem sezónnost. Nejinak tomu je dnes. Tentokrát vsadil na jahody.
Čtěte také
Jahody jsou nabité vitamíny a minerály. Kromě vitamínů C a K, obsahují kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík. Navíc jsou nízkokalorickým ovocem, takže k masu ideální příloha.
Kdo ale čeká recept na nějakou bublaninu, buchtu, nebo snad jahody se šlehačkou, ten je na omylu. Dnes si uděláme jahody jako salát s makovým dresinkem.
Jahodový salát s kozím sýrem a makovým dresinkem
Suroviny na salát:
1 balení rukoly (125 g), 250 g jahod, ½ červené cibule, 1 salátová okurka, 60 g ořechů - vlašské, lískové, pekanové, 60 g sušených brusinek, 1 vanička řeřichy, 200 g čerstvého kozího sýra
Suroviny na zálivku:
80 ml rostlinného oleje, 4 velké jahody, špetka soli, 2 pl medu, 2 pl bílého vinného octa, 1 pl celého máku
A jak na to:
Připravte zálivku. Tyčovým mixérem rozmixujte všechny suroviny kromě máku, dokud nebude zálivka krásně hladká. Pak vmíchejte mák.
Ve velké míse promíchejte zelené lístky rukoly, na plátky nakrájené jahody, na půlkolečka nakrájenou červenou cibuli, okurku na kostičky, ořechy a brusinky.
Připravený salát zalijte protřepanou zálivkou, opatrně promíchejte a na salát rozdrobte kozí sýr. A je hotovo. Salát je jednoduchý, a zdravý.
Krásné léto!
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Letní putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za regionálními specialitami aneb jiný kraj, jiná chuť!
Vydáme se napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality. Například: Karlovarskou vřídelní polévku, Kraslickou liškajdu, Jesenické knedlíčky, oukrop a další jídla.
-
Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou. 10 důležitých rad, jak si naplno užít nejrůznější grilování
Kdysi nám stačilo opéct si nad ohněm pár špekáčků, ale dnes jsme už náročnější. Z grilování pod širým nebem se stal oblíbený způsob, jak trávit čas s rodinou či přáteli.
-
Gastronomické putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za zajímavými exotickými recepty celého světa
V rámci Habaděje Českého rozhlasu Hradec Králové cestujeme každý všední den před polednem spolu s šéfkuchařem Radkem Pálkou po nejrůznějších zemích světa.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.