Recept na luxusní slané rohlíčky od Věry Hunkové jako poděkování za Den s Českým rozhlasem

17. červen 2019

Naše věrná posluchačka Věra Hunková přišla poděkovat celé redakci za krásný Den s Českým rozhlasem. Za odměnu napekla a přinesla naprosto luxusní slané minirohlíčky. Moc děkujeme!

Pokud byste si chtěli luxusní minirohlíčky připravit i u vás doma, připojila Věra Hunková i recept:

Suroviny:
Těsto: 500 g hladké mouky, 1 kostička droždí, 250 ml vlažného mléka, špetka cukru, 150 ml oleje, sůl
Náplň: šunkový salám, suchý salám, sýr niva
Žloutek na potření a kmín na posypání těsta.

Postup:
Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě asi 3/4 hodiny vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku strouhané nivy.
Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil.
Potřeme žloutkem a posypeme kmínem (nebo mákem).
Upečeme při teplotě asi 200 stupňů Celsia do růžova. Nemá to chybu!

Rohlíčky můžete plnit i jinými surovinami. Například zelím a uzeným masem, špenátem s česnekem, podle chuti.

Luxusní slané rohlíčky od Věry Huňkové jako poděkování za Den s Českým rozhlasem

Můžete je naplnit i sladkými nádivkami. Například: tvaroh, mák, povidla, ořechová nádivka, jablka, puding. Potom tolik nesolíme těsto a přidáme více cukru.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka