RAW živá strava. Jezme potraviny v původní podobě jak nám je připravila moudrá matka Příroda

23. červenec 2019

Když se řekne syrová strava, mnoho lidí si představí pouze či převážně studené a neupravené jídlo, například kus mrkve, papriky, okurky či petržele na talíři, možná ovoce a tím to končí.

Pojmy jako syrová strava, živá strava, přirozená strava, raw food, raw foodism, vitariánství či rawtariánství ale znamenají stravu nebo způsob stravování, kdy se všechny potraviny, ať už je to ovoce, zelenina, bylinky, jedlé houby, semínka, ořechy nebo obilí, konzumují v co nejpůvodnější podobě, tedy tak, jak je připravila moudrá matka Příroda.

Škola živé stravy - Vitariánství jako Cesta aneb normální je být zdravý

Školu živé stravy, vitariánství neboli raw food představuje host Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové Anna Hýžová.

Recepty na živou stravu od Anny Hyžové:

Gazpacho je španělská zeleninová polévka, podávaná za studena - nejlépe vychlazená, původem z Andalusie. Po objevení Ameriky v roce 1492 se základní suroviny, rajčata a papriky dostaly do Evropy. Pro svou osvěžující chuť je populární zejména v teplých oblastech a během léta. Existuje mnoho receptů i více způsobů přípravy.

RAW živá strava potěší nejen váš žaludek, ale i oči - Gazpacho

Na tuto studenou zeleninovou polévku má snad každá jižanská rodina svůj recept. Základ ale zůstává, a tím je čerstvá zelenina, nejlépe z vlastní zahrádky. Klíčem k úspěchu jsou hlavně chutná, pěkně vyzrálá rajčata.

Recept na Gazpacho od Anny Hýžové

Suroviny: 500 g zralých rajčat, 2 jarní cibulky, 1 stonek řapíkatého celeru, 1 salátová okurka, 1 paprika, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 feferonka, několik lístků čerstvé bazalky, ¼ lžičky kurkumy

Mix rajčata s bazalkou. Přidáme ostatní ingredience a mix.
Necháme asi hodinu v chladničce odležet.

Do polévky přidáme na kostky nakrájené avokádo, nemusí být, ozdobíme lehce čerstvými bylinkami (petrželka, tymián) a přidáme pár koleček červené cibule.

Rajče jedlé - též lilek rajče - je trvalka bylinného charakteru pěstované jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je bobule, rajské jablko neboli rajčátko, zkráceně rajče.

Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbená je tedy i na českých zahrádkách.

Blanka Malá a Anna Hýžová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Oblibu získala rajčata především pro svoji výraznou chuť, krásnou barvu a velmi snadný způsob pěstování. Důležitý je obsah vitamínu C, E a A, velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek - jsou to například draslík či železo, nebo karoten.

Rajčata podporují krvetvorbu, prospívají kůži, vlasům i nehtům. Chrání srdce a posilují imunitu, značné jsou i jeho antibakteriální účinky. Rajčata obsahují také velké množství antioxidantů, které chrání naše zdraví před působením volných radikálů.

Okurková polévka

Suroviny na 1 porci: 150 g okurky, 10 g řapíkatého celeru, 1 g česnek, 1/4 lžičky kurkumy, čerstvý libeček 3 lístky, kopr snítka, 50 ml voda
Vše zmixujeme
16 g jarní cibulka - do polévky nakrájet na kroužky + trochu rukoly
Obsahuje 90% vody, 2,5 %cukru a minerály a vitamíny, především vitamín C. Po zpracování okurku hned jíme, neboť dochází rychle ke ztrátě vitamínu C. Pročišťuje celkově organismus a povzbuzuje ledviny. Působí příznivě a hojivě na pokožku.

Okurková polévka

Raw guláš

Suroviny na 1 porci: 80 g cukety, 5 g sušených rajčat - namočit na cca 2 hod - jsou-li už zralá čerstvá, tak 1 čerstvé, 20 g červené papriky, 3 g česneku, špetka chilli, 0,5 g pískavice, 50 ml vody, 1 lžíce olivového oleje
Vše zmixujeme.
Nakrájíme na kostky: 30 g červené papriky, 30 g cukety - neloupat, 30 g žampionu nebo hlívy
10 g jarní cibulky - nakrájíme na kolečka
10 g červené cibule - nakrájíme na proužky
Vmícháme do umixované směsi.
Příloha: raw chlebíček, pohankový knedlík

Je potřeba, aby měl guláš „štych“ - byl ostřejší česnekem, cibulí a chilli. Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí.

Raw guláš

Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.

Rajčata v estragonu

Suroviny: 4 stroužky česneku, 2 snítky čerstvého dobromyslu, 4 snítky čerstvého estragonu, 1 lžička pepře, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 6 rajčat
Ingredience smícháme. Rajčata nakrájíme podélně na čtvrtky a vložíme do marinády. Necháme marinovat minimálně 4 hodiny.

Rajčata lze přidat k cuketovým rolkám, cuketovým nudlím, nebo k salátu, nebo jen tak.
Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu - velké množství solaninu - toxická látka (v lilkovitých rostlinách, např. brambory) - je to přirozená ochrana rostlin před škůdci.

Rajčata v estragonu

Zralá rajčata jsou bohatá na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahují také vitamín B, lykopeny, chrom a draslík.

Z více než 90 procent je tvoří voda, cca 5 procent sacharidů a 2,5 procent bílkovin. Mají vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahují téměř žádný.

Celou radioporadnu s Annou Hýžovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související