Radost ze zpěvu je pro nás nejdůležitější. Tak zní heslo skvělého Smíšeného pěveckého sboru Kácov

20. květen 2022

Úžasný pěvecký sbor Kácov má sice svůj domov v Novém Městě nad Metují, ale jeho členové na zkoušky prý dojíždějí z širokého okolí, tedy z Náchoda, Orlických hor, Trutnova, Rtyně v Podkrkonoší, České Skalice i dalších míst Královéhradeckého kraje.

Historie sboru Kácov ovšem sahá až do roku 1876 a v posledních letech se jeho vedení ujal sbormistr Jiří Skopal mladší. A spolu s členkou sboru Michaelou Minárikovou přijel dnes do studia Českého rozhlasu Hradec Králové.

Michaela Mináriková a Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Musím se přiznat, že mne překvapil ten rok 1876. Je to opravdu tak?
Jiří Skopal ml.: Je to správně. To byla taková doba, kdy po celém našem území vznikaly pěvecké spolky, které měly za cíl posílit český národ. Přitom to bylo vše na úžasně vysoké úrovni, sbory prováděly třeba i opery, a mezi ně právě patřil i náš Kácov. Po celé republice je řada podobných sborů, trvání našeho sboru bylo velmi dlouhé, pak následovala krátká přestávka a v roce 2000 byla obnovena činnost ženské části sboru a od roku 2001 zpíváme zase ve smíšené sestavě, takže máme i chlapy.

Jakákoliv akce Kácova je vždy příjemný zážitek. Umíme držet pohromadě, což se projevuje i v našem zpívání. Jde nám díky tomu trošku líp.
Jiří Skopal ml., sbormistr sboru Kácov

Proč má sbor takový zajímavý název Kácov? Protože obec toho jména tuším v našem kraji nemáme.
Michaela Mináriková: Nemáme ji v našem kraji, nicméně zakladatel Nového Města nad Metují, domovského města sboru Kácov, se jmenoval Jan Černčický z Kácova, takže název odkazuje na dobu založení našeho města.

Čtěte také

Kolik vás je ve sboru a jak často se scházíte?
Michaela Mináriková: Je nás téměř 50 a věková struktura sboru je od 18 let, ti jsou nejmladší, až po seniory kolem 75 let.

Jak vy jste se dostala do sboru?
Michaela Mináriková: Přes svoji práci. Zpívala jsem v různých sborech, nicméně potom jsem se vrátila do svého rodného města, do Nového Města nad Metují, ale v tu dobu jsem se zpěvu nevěnovala. Ovšem protože pracuji na radnici, tak jsem dostala za úkol domluvit spolupráci s naším partnerským německým městem mezi sbory z Nového Města a z Hildenu. Tak jsme se sešli s panem Skopalem a ještě ten den jsem byla na zkoušce. A moc mě to baví.

Pro nás je to vždy spíš společenské setkání než jen zkouška sboru. Tvoříme různorodou skupinu, ale na zpívání se prostě dovedeme shodnout.
Michaela Mináriková, členka sboru Kácov

Pane sbormistře, jaká byla vaše cesta ke kácovskému sboru? Protože vy jste, stejně jako váš tatínek Jiří Skopal starší, pracoval s dětskými sbory v Hradci Králové.
Jiří Skopal ml.: Dorazila ke mně zpráva, že sbor z Nového Města hledá sbormistra. Řekl jsem si, že by to mohla být zajímavá zkušenost. A hned první setkání bylo úžasné, přišel jsem do zkušebny, kde sbor zkoušel, rozhlédnul jsem se a říkal si, oni chtějí zpívat? A to mě nějak sebralo, asi ten první dojem. Ale na první zkoušku nás tam bylo víc sbormistrů a sbor si potom vybíral svého sbormistra. Nakonec jsem měl to štěstí, že si vybrali mě.

Čtěte také

Ještě bych připomněl i vašeho tatínka Jiřího Skopala. Jaké vy jste měl vůbec dětství? Zpíval jste také v dětském chlapeckém sboru Boni Pueri.
Jiří Skopal ml.: Já jsem vlastně v tom sboru vyrůstal. Když mně byly dva roky, tak nás rodiče brali na sborové zkoušky a vždy jsme někomu seděli na klíně, někdo nás tam hlídal. A ještě zdůrazním, že nejen táta, ale i můj děda byl sbormistr. Právě při příležitosti nadcházejícího nedělního koncertu, kde si zadirigujeme spolu s tátou každý se svým sborem, tak velmi rád vzpomínám i na koncert s mým dědečkem. To jsme měli koncert tří generací Skopalů v Zábřehu na Moravě a každý si tam zazpíval se svým sborem. Na nedělní koncert se teď moc těšíme, protože takových příležitostí zase moc není. Věřím, že to bude zajímavá příležitost pro novoměstské publikum, případně lidi z větší dálky a třeba i důvod, aby se přijeli na nás podívat.

Smíšený pěvecký sbor Kácov z Nového Města nad Metují

Vy už vedete sbor 11 let. Jaké to je, mít na starosti 50 dospělých lidí? Každý má své zájmy, svoji práci i rodinu. Asi je to jiná práce než s dětmi.
Jiří Skopal ml.: Určitě. A Kácov je v tomto hodně výjimečný, protože to je parta bezvadných lidí, kterým nestačí jen samotné zpívání, potřebují i víc času pro sebe. Jakákoliv akce Kácova je vždy pro nás všechny příjemný zážitek. Umíme držet pohromadě, což si myslím, že je projevuje i v tom zpívání. Že nám jde díky tomu trošku líp.

Čtěte také

Máte i řadu ocenění, jezdíte na soutěže pěveckých sborů.
Jiří Skopal ml.: Vždy říkám, že pro mě ty medaile nejsou až tak důležité. Hlavní je radost ze zpívání a myslím si, že zpěváci Kácova, a snad i naši posluchači, to pak slyší a vnímají. Nás to doopravdy baví a věřím, že nám to dlouho vydrží.

Mluví pravdu pan sbormistr?
Michaela Mináriková: Mluví pravdu, opravdu je to pro nás spíše vždy společenské setkání než jen zkouška sboru. Spousta lidí se schází ještě před zkouškou, aby si stačili říct, co za ten týden prožili. Vážně tvoříme neuvěřitelnou skupinu, protože ti lidé jsou různorodí. Ale v jednom se prostě dovedou dokonale shodnout a tam patří potom klobouk dolů před panem sbormistrem.

Čtěte také

Jednou týdně tedy zkoušíte. Kdyby třeba někdo z posluchačů chtěl rozšířit vaše řady, tak může? A potřebujete spíš mužské nebo ženské hlasy?
Michaela Mináriková: Byli bychom velmi rádi.
Jiří Skopal ml.: Všechny dobré hlasy přivítáme, hlavně ty, co si rádi zazpívají. Protože si opravdu myslím, že radost ze zpěvu je nejdůležitější.

Vy také pořádáte benefiční koncerty, protože rádi pomáháte. Teď poslední zkušenost byl zvon?
Michaela Mináriková: Byl to zvon na Novém Hrádku. Protože tam o zvon přišli v průběhu druhé světové války a myslím, že už to bylo tenkrát dokonce podruhé. A rádi by ho navrátili do věže místního krásného kostela. Pro nás to byla příležitost se zapojit a uspořádali jsme koncert, kde se vybralo téměř 20 000 korun.

Předtím jste pomáhali i na Moravě obcím, které byly postiženy tornádem. Hodně pomáháte. Tak pojďme pozvat na váš nedělní koncert. Představí se nejen Kácov, ale i sbor Jitro z Hradce Králové.
Jiří Skopal ml.: Co se týče koncertu, tak my jsme vlastně tři roky jarní koncert neměli. Každý rok připravujeme nový repertoár a musím říct, že i v době covidu jsme se scházeli alespoň ve virtuálním prostoru, zkoušeli jsme distančně a nastudovali plno nových skladeb.

Čtěte také

Ovšem nejlepší je, když se všichni sejdou a zazpívají společně. Tedy pro posluchače, kteří chodí na naše koncerty pravidelně, to bude velké překvapení, protože tolik nového repertoáru jsme ještě nikdy neměli. Nám se dokonce na koncert ani všechno nevejde. Tedy bude to úplně novinkový koncert. A dětský sbor Jitro se připravuje na koncertní turné do Ameriky, má i řadu dalších koncertů, takže je ve výborné formě. Věřím, že jejich vystoupení bude pro posluchače velkým zážitkem.

A kdy to v neděli 22. května vypukne?
Michaela Mináriková: V sokolovně v Novém Městě nad Metují v neděli od 18 hodin.

Michaela Mináriková, Jakub Schmidt a Jiří Skopal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Přijďte si oba sbory určitě poslechnout, protože jsou skvělé. Naším hostem byl Jiří Skopal mladší, sbormistr Smíšeného pěveckého sboru Kácov, a také zpěvačka Michaela Mináriková. Ať se vám daří.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související