Radost, krása a užitek. V Častolovicích pořádají největší amatérskou prodejní výstavu zahrádkářů

3. říjen 2019

V Častolovicích dnes začala čtyřdenní prodejní výstava amatérských zahrádkářů s názvem „Zahrada východních Čech“. Ve venkovním i zastřešeném areálu je k vidění na 120 stánků od přibližně 300 vystavovatelů. Výstavou se společně s organizátorem Josefem Helmichem procházela i redaktorka Eva Boudová. 

Květiny, ovoce, zelenina, stromky a odborné rady pěstitelů i drobných chovatelů jsou i letos na již 21. ročníku největší amatérské prodejní výstavě zahrádkářů u nás, velkým lákadlem.

Čtěte také

Pro odborníky jsou jistě zajímavé kolekce jablek a hrušek z výzkumných ovocnářských ústavů a šlechtitelů. Dále ovoce vystavují velkopěstitelé, zahrádkáři a jednotlivci. Návštěvníci uvidí jablka pěstované dědy našich dědů, dále současně pěstované a perspektivní ovoce.

Kromě jádrovin se představují i peckoviny, ořechy, hroznové víno a různé rarity včetně melounů z východních Čech.

Zahrada východních Čech - 21. ročník největší amatérské prodejní výstavě zahrádkářů u nás

Ze zkušenosti z minulých výstav bude jistě veliký zájem o zeleninu, kde se mimo jiné představují podniky, instituce a pěstitelé s cibulí ze Všestar, česneku z Holic, zelí a papriky z Bolehoště, brambor ze Zdobnice a Havlíčkova Brodu a mnoho dalších. Nechybí ani listová a kořeninová zelenina.

Ozdobou výstavy jsou jistě i květiny a to lilie, gladioly z Lovčic, chryzantémy hrnkové a řezané ve vázách z Hlinska,, begonie z Pardubic, africké fialky z botanické zahrady z Prahy, a květina podzimu jiřina, která má zastoupení v pěti samostatných kolekcích.

Celou škálu květin pak pro aranžování doplňují květiny z dovozu z Holandska. To vše je skloubeno s vodou ve formě vodotrysků, vodních kaskád či tekoucího potůčku.

Čtěte také

Pro různorodost výstavy se také představují okrasné stromky a keře, kaktusy a sukulenty, bonsaje, včetně broušeného skla, keramiky a dalších okrasných oranžerií. Nejen dříve narození jistě uvítají i velkou kolekci bylinek z botanické zahrady Fakultní nemocnice Hradec Králové a kolekci subtropických rostlin

Zahrádkáři mohou nahlédnout do kuchyně výrobců skleníků, zahradního nábytku a nářadí. Mlsné jazýčky potěší pekárenské a cukrářské výrobky, včetně ochutnávka různých salátů.

Již dvacátá první zahrádkářská výstava ve výstavním areálu v Častolovicích s názvem „Zahrada východních Čech“ je otevřena každý den od 9:00 do 17:00 hodin, v poslední den, tedy v neděli 6. října pouze do 16:00 hodin.

Výstavou se společně s organizátorem Josefem Helmichem procházela i redaktorka Eva Boudová:

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.