Radnice v Novém Městě nad Metují připravuje nákup bývalého hotelu Metuj nedaleko centra města

22. červenec 2020 09:17

Nové Město nad Metují pravděpodobně odkoupí budovu bývalého hotelu nedaleko centra. Jde o třípatrový Hotel Metuj, který v minulých letech sloužil jako soukromý domov seniorů. Vedení radnice je s vlastníkem domluvené na ceně 15 milion korun, je ale ještě potřeba vyřešit několik formalit.

„Hotel Metuj, provozní budovy a pozemky jsou zatíženy v současné době zástavním právem,“ vysvětluje jednu z věcí, kterou je potřeba před podpisem smlouvy vyřešit, vedoucí majetkoprávního oddělení novoměstské radnice Pavel Bachura.

Čtěte také

Podle něj jde o formalitu.
„V současnosti probíhá jejich výmaz na katastrálním pracovišti v Náchodě. K výmazu by mělo dojít během srpna. Pak budou nemovitosti bez omezení.“

Vedení města také jedná s majiteli cesty, která zajišťuje přístup k zadnímu traktu budovy.

Ten zatím řeší nájemní smlouva, podle nezávislého místostarosty Libora Hovorky je ale mnohem jistější zřízení věcného břemene.
„Tak, aby byla větší právní jistota, že přístup tam bude trvalý.“

Radnice v Novém Městě nad Metují připravuje nákup bývalého hotelu Metuj nedaleko centra města

Jednání s vlastníky pozemku jsou na začátku, Pavel Bachura ale neočekává nějaké zásadní komplikace.
„Reakce je zatím pozitivní a nedošlo k nějakému absolutnímu nesouhlasu.“

Čtěte také

Pokud se zmiňované dvě formality podaří vyřešit, v září budou zastupitelé hlasovat o konkrétní smlouvě. Předběžně nákup schválili, zhruba patnáct milionů korun by město vlastníkovi zaplatilo ve splátkách.

„Předpokládá se, že úhrada proběhne ve třech splátkách přibližně po pěti milionech korun,“ doplňuje místostarosta Libor Hovorka.

Jasno ale zatím není o budoucnost celého objektu. Možností je stále několik.
„Jednou z možností jsou startovací byty pro mladé rodiny. Druhou variantou je použít to pro seniory starší šedesáti pěti let, kde je možnost čerpat dotaci od státu na přestavbu bytů. A další možností je objekt přeměnit na lidovou školu umění tedy lidušku.“

Konkrétní rozhodnutí je daleko, pro řadu zastupitelů je ale klíčové, že budovu nekoupí obchodník s chudobou.

Spustit audio

Související