Rádio na vlně pohody na sklonku "babího léta"

25. září 2009

Pestrobarevným světem divadla a šansonu nás provedl Milan Hein a do laskavé náruče hudby jsme se ponořili s Jiřím Pilkou. Jaké to je být vnučkou slavného malíře nám vylíčila Jarmila Mucha - Plocková. Do světa zločinu jsme zabrousili v doprovodu pražského kriminalisty Martina Kloubka. Profesi kynologa záchranáře nám přiblížil Michal Sitte, který přišel v doprovodu nádherného německého ovčáka Alexe. Netradičně se dotkneme i nedělního Dobrého jitra, ve kterém byl naším hostem režisér František Filip. Tento měsíc se stala "tváří" mediální kampaně naší stanice, tedy Českého rozhlasu 2 - Praha, známá zpěvačka Marie Rottrová. Proč zve posluchače k poslechu naší stanice se dozvíte v publikovaném rozhovoru. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

V nedělním Dobrém jitru (20.9.) byl hostem známý režisér František Filip, který se vyznal ze svého vztahu k rozhlasu slovy: "Rozhlas poslouchám kupodivu více než televizi. Teď, zvláště večer, mám špatné oči a taky si mohu vybírat co chci. Rozhlas na přání ČRo 2 - Praha - to je pro mě radost. Já si pustím přesně co chci, kdy chci a oči šetřím. To v té televizi ať přepínám kam chci, není z čeho vybírat...". Znění celého rozhovoru si můžete poslechnout právě v našem Rádiu na přání (archiv Dobrého jitra).

Logo

Herec, šansoniér a "principál" pražského divadla Ungelt Milan Hein nám v pondělí otevřel pomyslné dveře do zákulisí své herecké a dramaturgické práce. Narodil se, spolu se sestrou Martou - později Skarlantovou, v židovské rodině. Oba tak brzy poznali, co to je "být odlišný", když si s nimi děti kvůli jejich původu nechtěly hrát. Zabýval se boxem a snažil se prosadit i jako herec a moderátor. Přestože je mezi lidmi známý, nikdy se nechtěl zařadit mezi tzv. hvězdy. Po roce 1989 se vrhl na podnikání a v pražském Ungeltu vybudoval soukromé komorní divadlo (m.j. odlišné nošením židlí samotnými V.I.P. diváky). Jedna z nich patřila kdysi i jeho tatínkovi, který jako jediný z rodiny přežil holocaust. Jakou má tato židle historii a čím se zapsala do paměti Milana Heina? Jak vzpomíná na herce Miloše Kopeckého, který v roce 1995 odstartoval umělecký provoz divadla Ungelt? Poslechněte si v rozhovoru s moderátorem Robertem Tamchynou.

Milan Hein

"Rozcuchaná kniha". To je název jednoho z dvaceti svazků, které napsal muzikolog, hudební vědec a literát Jiří Pilka. Byla inspirována pořadem ČRo 2 - Praha "Jak to vidí", ze kterého si ho naši věrní posluchači mohou pamatovat. "Rozhlasu vděčím za to, že vůbec vznikla", poznamenal J. Pilka v úterním rozhovoru s Danielou Brůhovou. Zahrnuje 30 témat o která měli posluchači největší zájem. "Psali si o texty, které jsem měl jenom v tzv. bodech. To bylo impulsem pro vydání knihy", dodal na vysvětlenou. Od ukončení studií vyvíjel rozsáhlou a mnohostrannou činnost nejprve v oblasti hudební kritiky a pak hlavně publicistiky, v tvorbě pořadů pro rozhlas, televizi a při uvádění koncertů a různých pořadů.

Logo

Po stopách zločinu jsme se vydali ve středu spolu s významným pražským kriminalistou Martinem Kloubkem. Boji se zločinem zasvětil prakticky celý svůj život. V uniformě policisty si pamatuje svého dědu, policistou byl i jeho otec. S "Policistou roku 2008" hovořila Zita Senková nejen o náročné práci kriminalisty, ale také o pokroku v tomto oboru. Ptala se i na to, co dráždí "kriminalistický čich", a to doslova. Martin Kloubek, jinak také viceprezident České společnosti Sherlocka Holmese, se totiž zabývá tzv. odorologií, metodou individuální pachové identifikace, která by se mohla stát důkazním prostředkem v trestním řízení i v ČR.

Logo

Hostem Setkání byla ve čtvrtek vnučka slavného malíře Alfonse Muchy. Výtvarnice a architektka Jarmila Mucha - Plocková líčila svoje životní peripetie, vztah k dědečkovi i způsob, jak ona sama rozvíjí jeho odkaz. Vzpomínala na svou první návštěvu v Ivančicích, kde se její slavný dědeček narodil. Zmínila peripetie, které provázejí hledání vhodného místa pro vystavení "Slovanské epopeje", které Mucha daroval Praze. Tento cyklus, který tvoří 20 monumentálních pláten, se nachází v Moravském Krumlově. Dlouhou dobu se ale hovoří o jeho přemístění do hlavního města. Chybí ale vhodný objekt. Přáním A. Muchy přitom bylo, aby pro toto jeho dílo byl vybudován v hlavním městě důstojný výstavní pavilon. Jarmila Mucha - Plocková, která se snaží ve špercích rozvíjet rodinný odkaz, letos poprvé představí svojí tvorbu v Praze. Příští rok má přislíbeno vystavovat v Obecním domě, jehož výzdobu má "na svědomí" právě A. Mucha. Uskutečnění této výstavy je jejím velkým snem a přáním, protože by tak chtěla vytvořit pomyslný "most" se svým dědečkem.

Logo

V pátek přijal pozvání do Setkání Michal Sitte, kynolog záchranář z Městské policie hl. m. Prahy. Zita Senková se ho ptala na podrobnosti a různá úskalí jeho náročné profese, která pomáhá zachraňovat lidské životy. Dozvěděli jsme se jak se vyhledávají pohřešované osoby, jaký je rozdíl mezi "plošným" a "sutinovým" vyhledáváním a také jak se cvičí záchranářský pes. Jako např. německý ovčák Alex, který našeho hosta doprovodil do studia a po celou dobu rozhovoru si hrál pod stolem. Posluchačům předvedl, jak umí na povel zaštěkat.

Michal Sitte a pes Alex


Milým hostem byla v pondělí (7.září) zpěvačka Marie Rottrová, která se nedávno stala "tváří" Českého rozhlasu 2 - Praha. Co pro ní rozhlas znamená? Prý ho poslouchá už od útlého dětství a provází jí prakticky celým životem. Často mu dává přednost před televizí. Nabídka vedení ČRo 2 - Praha stát se "vyslankyní" stanice jí prý příjemně překvapila a potěšila, ale zajímala se, proč padla volba právě na ní. Dle průzkumu veřejného mínění mezi rozhlasovými posluchači je Marie Rottrová osobností se širokým vějířem pozitivních asociací. Působí mladistvě, má silné vazby na základní hodnoty ČRo 2 - Praha (pohoda, domov a rodina). Proto je se stanicí spojována naprosto přirozeně. Marie Rottrová poznamenala, že "to souhlasí" a také se "tak vidí". Nabídku tak přijala nejen proto, že má ráda kultivovanost a slovní projev, který najde pouze na vlnách veřejnoprávního rozhlasu.

Rádio na vlně pohody ... Marie Rottrová zve k poslechu Českého rozhlasu 2 - Praha

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio