Rádio je nemoc. A zatím jsem se nevyléčil. Ale koho práce občas nenaštve, nedělá ji pořádně

4. leden 2018

Publicistu Petra Voldána můžete znát z vln Českého rozhlasu i z televizních obrazovek. Postupně se hlásil jako stálý zpravodaj rozhlasu z Moskvy, Pobaltí i Afghánistánu, byl vedoucím kolegů redaktorů a zpravodajů, následovala mise zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu pro Velkou Británii se sídlem v Londýně a poté se v roce 2000 znovu vrátil do Moskvy jako stálý zpravodaj v Ruské federaci. 

Vedle rozhlasu, který považuje za ojedinělý fenomén - proto se k němu rád vrací i v současné době jako glosátor dění pro Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice, zprostředkovává dlouhodobě svoje pohledy na život v Evropě i dalších částech světa také čtenářům oblíbeného časopisu 100+1.

O své „Postřehy odjinud“ se podělil s televizními diváky také v seriálech ze Skotska a potom z Irska. Právě těchto třináct TV fejetonů bylo oceněno Výroční cenou The Wild Geese za rok 2001 za přínos k propagaci Irska v naší zemi a za „prohlubování přátelství“ mezi oběma národy. 

Petr Voldán jako pekařský učeň v Helsinkách

Na otázku, proč si vybral práci v rozhlase, Petr Voldán odpovídá: „Psaní mě bavilo už na střední škole. Jako student gymnázia jsem psal drobnosti do okresních novin v Táboře. A ještě před koncem studia žurnalistiky na Karlově univerzitě, kde mi úžasný profesor Vladimír Kovářík pootevřel dveře k rozhlasu a nakazil mě „rozhlasáckým virem“, vedla moje cesta právě na Vinohradskou do rádia. Rádio je nemoc. Chytl jsem ji a zatím se nevyléčil. Někdy k tomu není daleko, jenomže já myslím, že koho práce občas nenaštve, nedělá ji pořádně. Rozhlasákem jsem i proto, že jsem tam, kde se něco děje. A taky proto, že rád dělám s profesionály."

Petr Voldán byl hostem Lady Klokočníkové v přímém přenosu z radioklubu v Havlíčkově ulici v Hradci Králové v pátek 5. ledna 2018 po 10. hodině.

Příjemný poslech!

Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Je to služba

    O jemných rozdílech v pojmech kolem služeb a také o víkendu, ovlivněném volbami, je dnešní pravidelná glosa Petra Voldána. Všechno to podle autora spolu tak nějak s...

  • Petr Voldán: I po rozvodu svoji

    Stává se v životě, že se manželé po rozvodu zase sejdou a pokračují ve společné cestě. I když to v případě rozdělení Československa na opětovné spojení Čechů a Slov...

  • Petr Voldán: Není to jen o střevíčcích

    Jak jde k sobě výstava dámských módních střevíčků, množství mužů v expozici a úvahy o řemesle? Dovíte v následující pravidelné páteční glose Petra Voldána: