Radary rychlost u chrudimské nemocnice měřit nebudou. Aspoň ne letos

21. září 2018 09:55

Příprava úsekových radarů v Chrudimi se víc a víc zamotává. Původně je chtěla nechat radnice spustit na jaře, pak na podzim a teď už je jisté, že to letos nebude. Město má problémy s výběrem dodavatelské firmy a první soutěž na zakázku je zrušená.

Hlavní část zakázky jsou brány vybavené radary, které by měly měřit rychlost na silnici kolem nemocnice ve směru na Slatiňany. Technika by měla umět zachytit rychlost nejen ve vybraném úseku, ale také okamžité číslo a navíc pomůže doložit třeba i to, jestli na silnici nejezdí velké nákladní soupravy, které tam mají zakázaný vjezd.

Radnice si tohle místo vybrala proto, že testovací měření potvrdilo, že řidiči povolenou rychlost často překračují, v limitu se držel jen jeden ze čtyř.

Dva miliony bez záruky

Do výběrového řízení dorazily dvě nabídky. Vítězná firma chtěla za pětiletý pronájem techniky a další servis zhruba dva miliony korun. Poražený účastník ale podal námitku, že je taková částka nereálná.

Radary se Litomyšli vyplatily. Za rok vynesly přes 17 milionů

Úsekový radar na silnici I/35 v Litomyšli

Nákup úsekových radarů na měření rychlosti se litomyšlské radnici vyplatil. Od loňského do letošního června městu vynesly skoro 17,2 milionů korun. Redaktor Českého rozhlasu Josef Ženatý to zjistil na základě žádosti podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Radnice proto chtěla po vybraném dodavateli záruku, že cena platí, a tu prý nedostala. Proto se radši rozhodla celou soutěž zrušit a začít znovu.

Radarový plán podle chrudimského místostarosty za ČSSD Jaroslava Trávníčka pořád platí. V následujících dnech začne výběr dodavatele znovu. Už je ale jasné, že letos radary namontované nebudou.

A kartami ještě můžou zamíchat říjnové komunální volby, ne všichni současní zastupitelé města myšlenku měření rychlosti u nemocnice podporují.

Spustit audio

Související