Radar v Novém Městě, dvě dávky vakcíny proti covidu a posun historie hradu Kost. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Nové Město nad Metují spustilo nový silniční radar. Ten mohou strážníci umístit na jedno z osmi stanovišť. Řidiči přitom při průjezdu nepoznají, jestli je místo určené pro radar prázdné, a nebo v něm měřící zařízení právě je. Podle vedení radnice jde především o prevenci.

Starosta Petr Hable z Volby pro Nové Město říká, že cílem není vybrat co nejvíc peněz na pokutách, ale zklidnit dopravu na problémových úsecích.
„Cílem je prevence. Pro nás bude nejlepší, když nikdo nebude překračovat rychlost."

Čtěte také

Změní aktuální situace kolem koronaviru postoj Čechů k očkování? Budou mít lidé větší zájem o preventivní vakcíny třeba také proti chřipce? A jak to je s případnou imunitou proti opakovanému onemocnění covid-19? Rozvolňování opatření se někdo obává a jiní se naopak těší. Kdy bude očkovací vakcína a bude bezpečná?

Oslovili jsme prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc. z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové na téma: současná pandemie, její vývoj a výhled do budoucnosti.

Čtěte také

Archeologové díky sondám odhalují na hradě Kost v Českém ráji věž pravděpodobně ze 13. století. Nedokážou si zatím vysvětlit, že zůstala zachována ve své velikosti a zároveň potřebují teď najít odpověď na otázku, kdo stojí za výstavbou původního hradu.

Kompletní oprava Kosti, která představuje zpevnění hradeb jejich vyspárování a nové dláždění a odvodnění, má skončit na podzim příštího roku. Do léta by měly být práce dokončeny a hrad Kost by se měl návštěvníkům opět otevřít na přelomu podzimu a zimy příštího roku.

autor: baj
Spustit audio

Související