Rada Krkonošského národního parku schválila návrh nových zón ochrany přírody na dalších 15 let

4. červen 2019 10:36

Většina členů rady Krkonošského národního parku odsouhlasila návrh nové zonace. Mohla by začít platit od 1. ledna  2020. Rozdělení na zóny určí režim ochrany přírody v jednotlivých částech Krkonoš na dalších 15 let.

„Spadl nám kámen ze srdce. Je vidět, že vyjednávání byla úspěšná a ten poměr 39 ku 10 je velmi příznivý," komentoval hlasování ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

Nové rozdělení zón Krkonošského národního parku se nelíbí podnikatelům ani zástupcům obcí a měst

Krkonoše jsou krásné v zimě i v létě

Seminář věnovaný chystanému novému rozdělení zón v Krkonošském národním parku znovu přinesl názorové střety mezi představiteli parku a krkonošskými podnikateli nebo zástupci samosprávy. Zatím se zdá, že k dohodě mezi ochránci přírody a protistranou je daleko. Jasno o nové, takzvané „managementové zónaci" má přitom být během několika týdnů. 

Proti návrhu bylo devět východokrkonošských obcí a SkiResort Černá hora - Pec, pokračuje jeho šéf Petr Hynek:
„Nedomníváme se, že by to tímto způsobem mělo proběhnout. Opravdu se i nadále setkáváme s věcmi, dalším rozhodováním v minulých dnech, které jsou pro nás naprosto nelogické s odkazem právě na plánovaná klidová území. Třeba u cest, které dlouhodobě fungují, které jsou určeny k zásobování. A v případě, že se jedna cesta k přístupu k objektu v Peci pod Sněžkou má používat alternativně, tak se dozvídáme, že je to nežádoucí."

A dodává, že na projednávání ohledně nové zonace bylo málo času:
„Spousta otázek není zodpovězena. Zasloužilo by si to hlubší rozbor."

V Krkonoších slaví dnešní Světový den lesů

Hlasování předcházelo několik jednání, na kterých subjekty působící v národním parku návrh připomínkovaly.

Správa KRNAP akceptovala 53 ze 125 připomínek

„My jsme jako Svazek obcí východní Krkonoše hlasovali proti, protože jsme chtěli sdělit naše nesouhlasné stanovisko s tím, jak nám byly ty jednotlivé návrhy předkládány. Protože se jednalo od začátku o poměrně krátký čas. A především nejsou vyjasněny některé podmínky, které v těch zónách budou do budoucna fungovat. Ať to jsou režimy v klidových územích, nebo klidová území jako taková," říká nezávislý starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Co přinese turistům, ochranářům i obcím nové rozdělení Krkonošského národního parku na zóny?

Sněžka a Krkonoše v zimě

Současná zonace v Krkonoších, která platí od roku 2015, stanovuje tři zóny, z nichž první je tou nejpřísněji chráněnou. To by se podle návrhu Správy KRNAP mělo změnit. Podle vedení národního parku nová zonace krkonošským obcím komplikace nepřinese. Některá místa budou víc otevřena a zpřístupněna turistům. Zároveň se ale rozšíří oblasti, které jsou pro ochranáře a vědce vzácné. 

Dosud platí v národním parku tři zóny podle přísnosti ochrany přírody či pravidel péče, ty s vyhlášením nových zón zaniknou. Vzniknou čtyři nové zóny, které ale nebudou řešit regulace a pravidla pro činnosti v národním parku.

Návštěvnost bude regulovat nově vymezené klidové území.
„Tam, kde vyhlásíme klidová území, tam budou platit pravidla, která jsou v zásadě odpovídají tomu, jak byli lidé zvyklí z bývalých prvních zón. Tedy pouze pohyb po vyznačených cestách," dodává Robin Böhnisch.

Klidové území by mělo být asi o 1100 hektarů větší než současná první zóna.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související