Řada českých škol stále neví, kolik peněz zaplatí za zimní lyžařský výcvik žáků nebo školu v přírodě

7. září 2022 09:50

Ekonomická situace a nejistota vývoje cen energií mají vliv i na pořádání školních akcí. Zatímco v minulosti zástupci škol v téhle době dávno věděli, kolik zaplatí například za lyžařský výcvik, a nebo školu v přírodě, letos budou na přesná čísla pravděpodobně čekat do poslední chvíle. A může se stát, že následně bude požadovaná cena tak vysoká, že ji část rodičů nedokáže zaplatit.

Čtěte také

„Například u lyžařských kurzů už máme dojednané termíny, samozřejmě také ubytování v chatě, vše, jak to má být. Ale zatím bohužel pořád neznáme cenu,“ popisuje současnou situaci v Základní škole Komenského v Náchodě zástupkyně ředitele Jaroslava Štěpová.

Žáci této největší náchodské školy jezdí na lyžařský výcvik na stejné místo už řadu let, vůbec poprvé ale provozovatel chaty nedokáže spočítat cenu s předstihem. „Vědí, že budou muset cenu zvyšovat, ale vůbec netuší a nemají ani představu o kolik to bude.

Čtěte také

A to může být problém pro následné naplnění kurzu. Někteří rodiče totiž na zaplacení nebudou mít peníze. „Ta cena, až se ji dozvíme, může být limitní k tomu, že někteří rodiče, a může jich být samozřejmě i víc, vůbec své dítě na lyžařský kurz nepřihlásí.

A to samé se může stát i u dalších akcí. Těch se škola navzdory současné situaci snaží žákům nabízet velké množství, říká další ze zástupců ředitele téhle náchodské školy Ondřej Tyč. „Aby to bylo pestré a aby se děti neučily pouze ve škole, ale měly i jinou možnost získat informace a poznatky. Zkrátka se také odreagovat od běžného rutinního školního života. Ale za jakých podmínek bude možné akce uskutečnit, to nevíme.

Čtěte také

Problémy přitom nejsou jen u vícedenních akcí. Například v náchodské Základní škole TGM mají osmáci ze sportovní třídy ještě teď v září odjet na jednodenní výlet na Sněžku. Kolik za to zaplatí, ale nikdo netuší.

„Řešíme právě teď dopravu. Je tam problém, že nám dopravce řekl cenu na tento týden s tím, že v příštím týdnu už může být cena vyšší. Aktuálně 38 korun za kilometr, v příštím týdnu i padesát korun za kilometr. Takže vůbec nevíme, kolik peněz vybírat od rodičů, aby děti věděly, na čem jsou, popisuje učitelka Veronika John.

I v téhle škole mají obavy, že si část dětí školní akce nebude moct dovolit a proto se je snaží co nejvíc zlevnit.

Spustit audio

Související