Půvabná ves Rampuše v podhůří Orlických hor má blízko k přírodě. Hlídá ji socha Rampepurdy

26. září 2018
Česko – země neznámá

Teď vás vezmeme na výlet do podhůří Orlických hor, do půvabné kopcovité krajiny, ve které se ukrývá vesnice Rampuše. Ta je částí obce Liberk v okrese Rychnov nad Kněžnou. Patrně nejslavnější rodačkou Rampuše byla služka Kristýna, která v románu Karla Poláčka Bylo nás pět vypomáhala v rodině Bajzových. Je to skutečná postava, která se ale jmenovala jinak.

Obec Rampuše má tak trochu pohádkové jméno, ale také románové. Karel Poláček ji zviditelnil ve své knize Bylo nás pět. V Rampuši žila Němka Elizabeth Dušánková, která byla předlohou Kristýny, služky v rodině Bajzových. Nad rybníčkem v obci stojí její socha -  Rampepurda, která je dílem akademického sochaře Michala Moravce z Hořic.

V zimě se myju nerad, voda je studená a štípe do tváří, kávu pak honem si vypiju vstoje, ještě dobře, že si knihy do brašny složím už večer, takže jsem hned venku. Kristýna pokaždé za mnou vyběhne a křičí: „Ty kluku nevzdělaná, ani jsi tatínkovi a mamince neřekl spánembohem, no počkej!" To je pravda, pročež na Rampušandu vypláznu jazyk. Ona mně hrozí pěstí, já se nebojím. I pravím jí: „Tak abys věděla, ode dneška se jmenuješ Rampepurda," ona se směje jako blázen, ona má šamstra a bude se vdávat. Na cestě se stavím pro Bejvala Antonína a tomu okamžitě oznámím, že Kristýna jest vlastně Rampepurda, a jemu se to líbí. Tak se smějeme. (z knihy Karla Poláčka Bylo nás pět)

Rampuše leží asi 2,5 kilometru severovýchodně od Liberka a 11 kilometrů od Rychnova nad Kněžnou. Místních obyvatel tam žije málo, ves obývají hlavně chalupáři. A také turisté, kteří si pronajímají místní chalupy. "Dnes tady trvale žije 29 lidí. Jen pro srovnání: v roce 1930 tady bylo evidováno 67 domů a v nich žilo 248 osob. Z nich bylo 21 Čechů, zbytek obyvatelstva Němci. Z toho jasně plyne, že po roce 1945, kdy došlo k odsunu, se obec téměř vylidnila," přibližuje místní kronikářka Kateřina Kovaříčková.

První zmínky o obci se datují rokem 1544. O vzniku názvu obce panují mezi pamětníky různé dohady. Jedni tvrdí, že vzniklo spojením slov „dělat uhlí" a „les" (německý překlad), jiní, což vypadá pravděpodobněji, dokládají výkladem z historických slovníků, kde slovo „rampuše" znamená pivní půllitr.

"Myslím si, že Rampuše je taková malebná vesnička, hezký kopcovitý terén, hezké chaloupky, pěkné procházky. Můžete se tady seznámit s životem na farmě, návštěvníka čeká opravdu příjemně strávený den, dá se tady zajít i na to pivo," směje se Kateřina Kovaříčková a upozorňuje, že obcí prochází i červená turistická trasa, která vede ze Zdobnické Seče a pokračuje dál do Liberka. Cestou prý minete i jednu odbočku doprava do lesa, kde dříve bývaly další dvě osady: Vlčinec a Nemanice.

V Rampuši objevíte kromě Rampepurdy i dřevěnou sochu Rampušáka. Údajného patrona a ochránce Orlických hor. A pak tu stojí i dvě kaple. Menší barokní kaple Panny Marie Sněžné z roku 1745 a neogotická kaple Neposkvrněného početí Panny Marie, která byla vysvěcena roku 1868. V její těsné blízkosti pak stojí pomník padlým v první světové válce z roku 1921. Destičky se jmény byly původně skleněné. Zub času a také vandalové je poničili, a tak je místní lidé v novodobé historii nechali obnovit.

 

autor: VaW
Spustit audio