Putovní výstava o problematice sociálního začleňování v Hradci Králové

23. září 2010

Výstava s názvem "Tváře sociální inkluze" je od včerejšího dne přístupná veřejnosti v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje v přízemí budovy u hlavního vchodu. Návštěvníci mohou výstavu vidět během běžných úředních hodin (od 8:00 do 14:00 denně) do konce srpna. Výstava je součástí projektu "Evropa pro všechny", která je financována z prostředků Generálního ředitelství Evropské komise pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitostí.

"Výstava se skládá ze dvou částí. První část poskytuje obecné informace o programech Evropské unie a vlády České republiky na začleňování občanů nebo-li vymezení vyloučení občanů ze společnosti. Konkrétními oblastmi, kterými se výstava zabývá, jsou např. přístup k bydlení, k dopravním službám, k informačním a telekomunikačním službám, k sociálním a právním službám atd.," uvedl Brady Clough, ředitel sdružení CPA (Centrum politických analýz). "Dále výstava zahrnuje i příklady dobré praxe z řad českých NNO (Nevládních neziskových organizací), které se věnují vyloučeným skupinám v rámci jejich každodenní práce. Mezi těmito organizacemi jsou občanská sdružení Máme otevřeno?, Život 90, Sdružení SPES, Nový Prostor a Projekt Šance," dodal Brady Clough.
Smyslem výstavy je upozornit na to, jak nedostupnost obecné služby, kterou mnozí lidé považují za samozřejmost, může zkomplikovat nebo znepříjemnit života občanů. "V nejhorším případě se stane, že občané jsou zcela vyloučení ze společnosti díky absenci těchto služeb. Například se může stát, že neexistuje dopravní spoj v regionu a lidé tudíž nemohou cestovat za prací, anebo nemají přístup k počítači s internetem a pak jsou v nevýhodě, když chtějí žádat o práci a přitom každý druhý případný zaměstnavatel chce životopis a žádost o pohovor zaslat či vyplnit elektronicky. Dále chceme zviditelnit činností českých NNO, jejichž práce se skupinami ohrožených vyloučením se osvědčila," vysvětlil Clough.

Další informace o projektu mohou zájemci nalézt na jeho webových stránkách na adrese www.sdruzeni-cpa.cz/inkluze

Spustit audio