Putovní výstava Jsem pěstoun chce získat více rodin pečujících o odložené děti

11. leden 2019 07:07

Příběhy jedenácti pěstounů různých profesí mají motivovat další rodiny k péči o odložené děti. Lidé se mohou s příběhy setkat na putovní výstavě, která začala v budově krajského úřadu v Českých Budějovicích pod patronátem šéfky odboru sociálně právní ochrany dětí Evy Novotné.

„V Jihočeském kraji máme 611 dětí, o které se stará 603 pěstounů, a celkově je 1072 dětí svěřeno do náhradní rodinné péče,“ říká Eva Novotná.

Výstava Jsem pěstoun by podle ní měla pomoci získat nové pěstouny, kterých je stále nedostatek. „V poslední době vnímáme to, že se zvyšuje počet dětí, které jsou umisťovány do náhradní rodinné péče, a snižuje se počet dětí v ústavní péči,“ připomíná.

„Přesto máme nedostatek pěstounů, kteří by se starali o děti se specifickými potřebami, sourozenecké skupiny, děti jiného etnika, zdravotně znevýhodněné nebo děti školního věku. Pro ty bychom potřebovali nalézt tolerantní pěstouny,“ dodává Eva Novotná.

V kraji chybí pěstouni pro starší děti, sourozence a děti jiného etnika

Rodina, rodič

Milan a Blanka z malého jihočeského města mají osvojené dvě starší dcery, dalším dvěma dívkám se před nedávnem stali dlouhodobými pěstouny. Starat se o čtyři holky je pro ně dar a radost. Jsou ale spíše výjimkou.

O tři děti v pěstounské péči se s manželem stará psycholožka Markéta Sudová. Starost o patnáctiletá dvojčata a devítiletého chlapce popisuje jako neskutečné dobrodružství. „Teď se nám blíží takzvané dovezeniny. Poprvé jsme chtěli jednu takovou hodnou holčičku, tak nám zavolali, že pro nás mají zrzavá sluníčka dvě, takže druhého února to bude jedenáct let, co máme holky dvojčata, a desátého to bude sedm let, co máme kluka. Holky k nám přišly v necelých čtyřech letech a chlapeček v necelých třech letech,“ vypráví.

Výstava Jsem pěstoun je putovní a kromě Českých Budějovic navštíví také například Písek, Třeboň nebo Český Krumlov.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související