Putování za krkonošskými vodopády. Tak barevný jako v Doubravově dole ovšem hned tak jinde nenajdete

31. červenec 2021 09:41

Doubravův důl je téměř zapomenutým koutem Krkonoš. A tak se tam s geografem Vlastimilem Pilousem a s Eliškou Pilařovou vydáme na výlet. Cílem bude jeden z nejhezčích krkonošských vodopádů nedaleko Horní Malé Úpy.

Čtěte také

Doubravův důl a jeden z nejhezčích krkonošských vodopádů. Není příliš dlouhý ani v něm neteče mnoho vody, ale má krásné, hladké boky a je zelený.

„Jde o jedno ze zapomenutých údolí Krkonoš. Je také poměrně krátké a maličké, u Žacléřských bud pod Pomezními boudami. V jeho spodní části se nacházelo hned několik historických hornických děl, po některých jsou dokonce dodnes zachovány malé haldičky."

„A v horní části se nachází Doubravův vodopád. Stéká po plochách břidličnatosti, proto je ta skála taková hladká. A v dosahu vodního proudu je porostlý játrovkami, které patří mezi mechorosty. Ty jsou krásně zelené, někdy až do červena, podle druhu. Takže voda nestéká po holé skále, ale po porostu těch játrovek. Je to barevný, dekorativní vodopád."

Vavřincův a Tippeltův vodopád patří k nejkrásnějším místům v Krkonoších

Nachází se na Doubravově potoce v nadmořské výšce kolem 1 040 metrů. Vodopád je třístupňový, vysoký tak zhruba 8,5 metru, ovšem průtok má jen asi 15 litrů za sekundu.

„Máme trochu štěstí, že v předchozích dnech pršelo, tak ten průtok je přeci jen větší. Krkonoše přitahují mraky a bouřky, takže i přes bídu minulých let si můžeme v horách užít vody trochu víc."

Čtěte také

Stejně jako nedaleký horský kamenný chodník zbudovaný nákladem hraběnky Aloisie Černínové - Morzinové už roku 1885, tak se jmenuje i Doubravův důl a vodopád po 20. královéhradeckém biskupovi Josefu Doubravovi. Ten po hřebenech Krkonoš putoval někdy před 100 lety v biskupském rouchu.

My se na Doubravův vodopád díváme ze silničky, ale dá se k němu dojít?
„Je možné k němu sejít. Na jaře je to jednodušší, v létě je tady poměrně vysoký porost hlavně starčeků, náprstníků a maliní. Ale dá se slézt až pod vodopád, ano," dodává Vlastimil Pilous.

Kdo si chce užít samoty a vodního ticha, tak doporučujeme Doubravův důl s vodopádem v Krkonoších.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související