Putování s Kateřinou Voňkovou, 10 nových autobusů a táta hradeckých „lízátek“. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Kateřina Voňková je průvodkyní, tlumočnicí, ale hlavně vášnivou cestovatelkou. Z dopravních prostředků nejvíc věří - svým nohám. Ne že by se například do oblíbeného Slovinska nebo mnohem vzdálenější Brazílie (o té bude v pořadu také řeč) vypravila po svých. Ale na místa chodí nejraději pěšky. Zemi si tak prý lépe prohlédne, je blíž k místním lidem, může cítit vůně různých destinací.

Takové je naše rozhlasové putování s Kateřinou Voňkovou v novém vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem".

Čtěte také

Cestujícím v MHD v Hradci Králové začíná sloužit deset nových autobusů. Do garáží společnosti dorazily už na konci roku, do provozu se ale dostávají po některých úpravách až teď. V autobusech je moderní vybavení včetně třeba USB nabíječek pro cestující, celkově se zvedla úroveň komfortu cestování v hromadné městské dopravě v krajském městě.

Touto obměnou investice dopravního podniku ale nekončí. „Musíme splňovat také nějaké průměrné stáří našich vozidel, nesmíme se dostat přes hranici 9 let. Proto ona obnova 10 vozů zhruba ročně je nutná,“ vysvětluje ředitel Zdeněk Abraham. Dalším krokem bude v roce 2026 výměna trolejbusů. A v roce 2028 bude muset město Hradec Králové obměnit také elektrobusy.

Čtěte také

Hradec Králové má zpátky jednu ze svých ikon a dominant města, legendární "lízátka". Během ledna se vrátila zpátky na své původní místo a stanou se součástí i nově budované multifunkční arény v Hradci Králové. Vypracovat projekt osvětlení hradeckého stadionu dostal v roce 1972 za úkol velký hradecký patriot a zkušený projektant Miloš Morávek, který je naším hostem.

„Protože osvětlení připomínalo lízátka na špejli, tak lidovou tvořivostí vznikl tento půvabný název. A lízátka se stala další ikonou Hradce,“ říká projektant Ing. Miloš Morávek.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.