Pusťte exotiku do své kuchyně a zkuste vepřovou pečeni na zázvoru. Nebudete litovat

Zázvor je právě v této roční době nepostradatelný pro své léčivé účinky - je to velmi účinný pomocník při léčbě nachlazení. Ale je to také skvělé koření, které je základním dochucovadlem především v asijské kuchyni.

Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečených mas, ale i piva nebo limonád. Čerstvý, sušený, vařený i nakládaný působí příznivě na lidské zdraví a má zcela nezaměnitelnou chuť.

Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky

Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá při žaludečních, cestovních a těhotenských nevolnostech. Léčí rýmu a chřipku. Snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje redukci váhy.

Suroviny:
500 g vepřové kýty s kůží, 200 g cibule, 500 ml světlého piva, 50 g mletého zázvoru, 20 ks hřebíčku, 100 g medu, sůl, 1 lžíce hladké mouky

Postup:
Nařežeme kůži na vepřové kýtě a vetřeme do ní mletý zázvor. Do zářezů v kůži napícháme hřebíček, maso osolíme a potřeme medem. Vložíme do pekáčku na pokrájenou cibuli a podlijeme pivem. V mírně rozehřáté troubě pečeme doměkka, dokud maso nezíská zlatavé zabarvení. Šťávu vydusíme a zaprášíme moukou. Rozředíme ji pivem a vývarem a řádně provaříme. Můžeme přidat ještě trochu medu a mletého zázvoru.

Vepřová pečeně potěší nejen žaludek, ale také oči (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.