Ptačí říši přibližuje přes 700 vycpanin interaktivní expozice Karla Plachetky v Rychnově nad Kněžnou

6. leden 2021

Plachetkova expozice s vycpanými ptáky v Rychnově nad Kněžnou se plánované komplexní obnovy v letošním roce kvůli pandemii koronaviru bohužel nedočká. Přesto se mění a v rámci možností Muzea Orlických hor také modernizuje. Jednou z novinek jsou například interaktivní prvky.

Martina Marxová z Muzea Orlických hor právě zkouší zvuky na nové interaktivní stěně v Plachetkově expozici. Což je prostor plný ptáků.
„Je to tak. Památník Karla Plachetky, který se nachází ve správní budově Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou je opravdu plný ptáčků. Je jich tu přes 700."

Plachetkova expozice s vycpanými ptáky v Rychnově nad Kněžnou

„Nově jsme tu pro děti připravili interaktivní stěnu. Tam si pomocí magnetu můžete připnout ptáčka a poslechnete si také jeho hlas pomocí kouzelné tužky."

Kdo to byl Karel Plachetka?

„Karel Plachetka byl významný ornitolog, který se narodil 2. února 1877 v Orlických horách. Díky své vůli a pracovitosti nashromáždil takovou obrovskou sbírku, kterou je možné vidět v naší expozici," vysvětluje Tereza Zemánková.

Čtěte také

Plachetkův památník prochází v poslední době obnovou. A interaktivní stěna je doslova takovou první vlaštovkou. Chystaly se ale také další věci spojené s touto expozicí.

„Je to pravda. Depozitář Karla Plachetky se měl předělávat i s vitrínami. Bohužel kvůli ovlivnění koronavirem a snížení našeho rozpočtu nedojde k úplné přeměně vitrín. Dochází jen k částečné revitalizaci. To je ona nová magnetická stěna, jsou tu přidány další hravé prvky. A došlo i k čištění vitrín a ke kontrole samotných exponátů. A objeví se i nové texty."

Plachetkův památník

Co se týká exponátů, starat se o vycpaniny ptáků a zvířat asi není úplně jednoduché. Co vše se musí kontrolovat?

Čtěte také

„Především se musí kontrolovat jejich stav a místo, kde jsou umístěné. To byl například problém dřívějšího uložení sbírky na zámku, kde bylo vlhko. U ptáčků se vyskytl problém s plesnivěním, takže jsme je potom museli speciálně ošetřovat."

„Tady jsou nyní naštěstí podmínky dostatečně vhodné. Musí se ale opravdu průběžně kontrolovat stav exponátů a jsou jde okna zakrytá roletami, protože ptáčci velice trpí světlem. Proto musí být například tato místnost zatemněná, to je důležité," dodává Martina Marxová.

Muzeum a galerie Orlických hor
se sídlem v Rychnově nad Kněžnou je regionální muzeum, které především uchovává historické předměty a mapuje historii regionu. Zabývá se i archeologií a botanikou.

Výměna vitrín pro přibližně 700 vystavených ptáků v Rychnově nad Kněžnou se tedy posouvá na neurčito. Exponáty naštěstí stav těch současných nijak neohrožuje.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka