Ptačí pavilon dvorského safari parku zažil stěhování. Opeřenci se přemístili do náhradních prostor

21. srpen 2021 09:10

Střechu Ptačího pavilonu Safari Parku Dvůr Králové opravují řemeslníci. Určitě uznáte, že stěhovat vše živého co má křídla, není úplně snadné. Ke slovu přišly síťky na tyčích i velké odchytové sítě a výsledkem je pro návštěvníky uzavřený pavilon.

Zoolog Michal Podhrázský dává klíče z ruky jen výjimečně, o čemž se přesvědčila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Turakové jsou středně velcí ptáci, obvykle nápadně zeleně a červeně zbarvení, díky specifickým a mezi ptáky unikátním pigmentům. Mají krátká zakulacená křídla a prodloužená ocasní pera, většina druhů má na hlavě chocholku.

Žijí v Africe, jižně od Sahary v tropických lesích, na savanách a stepích. Někteří mají melodický hlas, jiní drsný, a často se ozývají. Hnízda staví na stromech, snášejí zpravidla dvě vejce, na kterých sedí asi tři týdny. Mláďata mají husté černé prachové peří. Živí se zejména plody, květy, pupeny a listy, v hnízdní době také hmyzem.

Páv konžský

V opeření turaků se nacházejí dvě unikátní barviva - červený turacin (na letkách) a zelený turakoverdin. Obě barviva jsou organickými sloučeninami obsahujícími ve své molekule atomy mědi. Turakoverdin je jedno z mála zelených barviv známých u ptáků. Zelené zbarvení většiny ostatních druhů je výsledkem fyzikálních procesů a není způsobeno barvivem.

Současné výzkumy analýzy DNA ukazují, že turakové jsou příbuzní kukaček, papoušků a hoacinů. V Safari parku Dvůr Králové se setkáte s tyrkysově modrým Turako velkým.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související