Prvorepubliková budova bývalého kina v Rychnově nad Kněžnou se mění na novou knihovnu

25. leden 2019 09:53

Pouze z venku je zřejmé, k čemu sloužila budova bývalého kina v Rychnově nad Kněžnou. Na fasádě je to totiž ještě stále napsané. Uvnitř už ale kino připomíná jen máloco. Ve stavebním prachu jezdí malý bagr, zmizel balkon  a v místech, kde sedávali diváci je místo podlahy velká díra. Stavbaři i v mrazivém počasí pracují na jedné z největších investičních akcí města.

„Tady se nacházel vestibul a nad námi byl balkon," popisuje jednatel společnosti Kultura Rychnov nad Kněžnou Karel Štrégl dispozice původního kina, které pod rukama stavbařů pomalu mizí.

V Rychnově nad Kněžnou se letos zaměří hlavně na oblast bydlení a budování infrastruktury

Pohled na město Rychnov nad Kněžnou

V Rychnově nad Kněžnou mají na letošek naplánováno hned několik investic, celkem za zhruba 73 milionů korun. Město v regionu s nejnižší nezaměstnaností v Královéhradeckém kraji i v celé republice, se letos zaměří hlavně na oblast bydlení a budování infrastruktury. 

„Když se podíváme dovnitř do sálu, tak někam do poloviny byla elevace, tedy šikmé hlediště. To bylo strašného betonu, co se odtud vykopalo a odvezlo. Teď je tady momentálně už jen jedna velká díra.

Oprava si vyžádá například rozdělení velkého kinosálu pro 280 diváků na dvě patra. V přízemí tak vzniknou čtenářská oddělení pro děti a dospělé, dále čítárna a ve vstupním foyeru bude výstavní sál. V patře pak projekt plánuje skladovací prostory knížky a také konferenční sál pro zhruba stovku diváků.

„Bude tam multifunkční sál s mobilní elevací a jednoduchou projekcí, kde se budou moci dělat přednášky, menší koncerty, různá školení a cokoliv, co bude zapotřebí," vysvětluje Karel Štrégl.

Práce začaly už na sklonku loňského roku, říká stavbyvedoucí Radek Tománek: „Do dnešního dne na stavbě probíhaly především demontáže a demoliční práce. Podařila se v podstatě provést demolice velkého vnitřního sálu. Máme provedeny vyzdívky vnitřních nosných stěn a zahájili jsme sanaci spodní stavby, kde se provádí injektáže a ostatní hydroizolační práce."

Vedoucí rychnovského odboru správy nemovitostí Milan Bělka k tomu dodává, že náročná oprava byla připravována celý loňský rok: „Je to v současné době největší investice města. Výše nákladů dosahuje 92 milionů korun, z čehož devadesát procent hradí ministerstvo financí a deset procent město."

I kvůli dotaci je potřeba mít hotovo do konce letošního roku.

Budova bývalého kina v Rychnově nad Kněžnou se mění v novou knihovnu

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související