Prvomájové návštěvy Hosta do domu

7. květen 2009

V tomto týdnu si dveře studia Českého rozhlasu 2 - Praha podávaly osobnosti z různých oborů. Rozhlasový zpravodaj Petr Vavrouška nám dal nahlédnout do zákulisí ruské duše a politiky. Herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová se nám svěřila se svými sny a uměleckými plány. Na 1. světovou válku jsme se podívali očima fotografa Jaroslava Kučery a historika Jana Haase. O cestování jsme si povídali s Pavlem Klicperou z centrály CzechTourism a Štěpánkou Orsákovou, autorkou projektu Kudy z nudy. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

"Ruské duše", tak se jmenuje kniha redaktora zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu Petra Vavroušky, který nám ji představil v úterním rozhovoru s Vladimírem Krocem. Petr Vavrouška tak uzavřel působení zahraničního zpravodaje v Moskvě a zároveň se stěhuje do Polska, kde na zpravodajském postu ve Varšavě střídá Martina Dorazína. Oba hlasy posluchači ČRo 2 - Praha znají z našeho vysílání. V knize najdeme rozhovory s 28 ruskými osobnostmi. Čtenáři si tak mohou přečíst názory Michaila Gorbačova, Eduarda Ševarnadzeho, Garry Kasparova, ale také například herečky Natálie Sedychové, která ztvárnila postavu Nastěnky v populárním filmu "Mrazík". Petr Vavrouška ale považuje za nejzásadnější úvodní rozhovor se sociologem Dmitrijem Oreškinem, kterého pokládá za "fantastického glosátora a znalce ruské historie a současnosti". Jak řekl, bez tohoto rozhovoru by si "Ruské duše" vůbec nedovedl představit.

Herečka a zpěvačka Yvetta Blanarovičová byla hostem Zity Senkové ve čtvrtek, tedy poslední pracovní den tohoto týdne. Herečka s bohatou filmografií, kterou známe také z dabingu, hovořila o svých nejnovějších uměleckých projektech a plánech. Také o svých cestovatelských zážitcích a okouzlení Himalájí či Indonésií. Yvetta Blanarovičová se narodila se na Slovensku, stejně jako moderátorka Zita Senková. A tak se hovor stočil na slovenský jazyk. Herečka si posteskla, že mladí Češi mu již příliš nerozumí. Yvetta Blanarovičova se angažuje i v charitě. Projekt, který jí mimořádně leží na srdci, je pomoc a šance pro hudebně talentované děti z dětských domovů a sociálně slabých rodin ve věku od 10 do 18 let. Smyslem projektu "Talent La Sophia" je vzbudit zájem o hudební vzdělání s možností pokračovat ve studiu na Konzervatoři European Music College na rekonstruovaném zámku Dolní Beřkovice. Herečka je také zakladatelkou Nadačního fondu Fantazie. Co se týká současnosti, v Brně ji můžeme vidět v muzikálu "Čarodějky z Eastwiku". Zkouší také v divadle Na Fidlovačce. Hrála v mnoha divadelních představeních, mj. "My fair Lady", "Fidlovačka", "Rusalka", "Malované na skle" a "Carmen". Do srdcí malých, ale i dospělých filmových diváků, se zapsala jako rozpustilý čertík v pohádce "Princezna ze mlejna".

Nejen "prvoválečným" nadšencům bylo určeno pondělní setkání u mikrofonu s Janem Haasem z Vojenského historického ústavu Praha a prostřednictvím záznamu s fotografem Jaroslavem Kučerou, který byl nemocnici. Jeho zásluhou vznikla výstava "Pěšky 1. světovou válkou". Ta byla nedávno otevřena na Pražském hradě. Pozoruhodné snímky neznámého vojáka ležely dlouho v archivu fotografa Jaroslava Kučery, který je před časem znovu objevil a vyretušoval. S identifikací míst, osob i vojenské techniky pomohl právě Jan Haas z Vojenského historického ústavu Praha. Rozhovor Daniely Brůhové s Janem Haasem byl tedy především o výstavě a fotografiích, které poskytují mimořádné svědectví o životě řadových vojáků při tažení Rakousko-uherské armády. Zachycují každodenní vojenský život a jejich autentičnost je prý až uhrančivá. Podle názoru Jaroslava Kučery nebyl neznámý voják amatérem, ale profesionálním fotografem. "Ale to se možná dozvíme v budoucnosti, jestli se nám podaří odhalit jeho identitu", doplnil Jan Haas.

Hosty pořadu Setkání byli ve středu Pavel Klicpera z české centrály cestovního ruchu CzechTourism a Štěpánka Orsáková, autorka projektu Kudy z nudy. Tématem hodinové rozmluvy byla, samozřejmě, turistika. Pavel Kudrna se ptal, o které regiony je největší zájem a jak funguje propagace České republiky v zahraničí. Dozvěděli jsme se, že agentura CzechTourism připravuje mj. reklamní spoty, které jsou vysílány v cizích zemích a které lákají zahraniční turisty k návštěvě České republiky. V poslední době upírá zvláštní pozornost na sousední země, jako např. Polsko nebo Rakousko. Zvláštní kampaně jsou prý věnovány také tuzemským turistům, doplnila Štěpánka Orsáková. To vše nese své ovoce. Jak řekl Pavel Klicpera, i přes globální finanční krizi se lidé do České republiky neustále vracejí. Nárůst je každý rok o několik procent. "Na to, jak je Česká republika malá země, tak se v mezinárodní konkurenci drží velice dobře", poznamenal Pavel Klicpera. Centrála CzechTourism funguje od roku 1993 a patří pod Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. K propagaci České republiky v oblasti cestovního ruchu přispívá 26 zahraničních zastoupení po celém světě.

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio