Prvního nakaženého koronavirem hlásí Hradec Králové. Česko má nyní 32 případů tohoto onemocnění

8. březen 2020

V Česku je 32 případů nákazy novým typem koronaviru. Zatím posledním nakaženým je muž z Hradce Králové. Jeho případ má vazbu na americký Boston, řekl TV Prima ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nakažený muž je v domácí karanténě. 

Čtěte také

Po celém světě se koronavirem nakazilo více než 101 000 lidí a více než 3400 podlehlo nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje.

První tři případy nákazy koronavirem v Česku testy odhalily před týdnem v neděli. Během pátku i soboty přibylo po sedmi nových nakažených. V neděli bylo oznámeno šest nových případů.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Celkem 27 případů má souvislost s Itálií. Jde o lidi, kteří tam pobývali, tři se od nich nakazili. Zbylých pět případů má vazbu na Boston. Testováno bylo dosud v Česku podle ranních údajů ministerstva zdravotnictví 787 lidí, z toho téměř 200 za sobotu.

Čtěte také

Průběh nemoci je podle dostupných údajů mírný nejméně u 29 dosud známých infikovaných, někteří jsou zcela bez obtíží. Léčí se v pražské Nemocnici Na Bulovce a v nemocnici v Ústí nad Labem, postupně ale přibývá nemocných v domácí karanténě. Zdravotníci jí začali dávat přednost, aby zůstala nemocniční lůžka volná pro lidi s případným vážným průběhem nemoci.

Nemocnice Na Bulovce na twitteru oznámila, že na její infekční klinice zůstávají v izolaci už jen tři lidé s koronavirem. „Dva pozitivní pacienty jsme na základě rozhodnutí epidemiologa propustili do domácí karantény,“ doplnila nemocnice.

Čtěte také

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Informace pro cestovatele
autor: baj | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související