První Vinobraní na Kuksu z vinohradu hraběte Šporka

23. září 2010

Galerie českých vín Kuks, Hospital Kuks, Obecní úřad Kuks a Krajský úřad Královéhradeckého Kraje pořádají v sobotu 15. září 2007 Vinobraní na Kuksu 2007. Od 12:00 se uskuteční požehnání první úrodě z obnoveného vinohradu hraběte Šporka. Připravena je celodenní lidová veselice. Hlavní atrakcí bude puštění vína na kaskádovém schodišti - víno pro všechny zdarma! V obci Kuks byl na jaře roku 2005 znovu obnoven historický vinohrad "Nad zámkem". Je to jediný registrovaný vinohrad v Královéhradeckém kraji o rozloze půl hektaru.

V roce 2007 vydá vinohrad na Kuksu své první plody a Vy všichni jste zváni na první ročník vinobraní, které se jistě stane tradicí a příležitostí setkat se s dobrými lidmi i dobrým vínem.
"V okolí Kuksu se kdysi víno opravdu pěstovalo. Podařilo se mi včas zaregistrovat vinici na krásném jihozápadním svahu malebného údolí nad horním tokem Labe přímo proti budově Hospitalu. Z Kuksu je blízko do Krkonoš, Babiččina údolí, východočeských zámků, Orlických hor a dalších turisticky atraktivních míst. Doma i v zahraničí je Kuks s nedalekou přírodní galerií Betlém proslulý množstvím uměleckých památek z doby baroka. I proto navštíví Kuks každým rokem přibližně 50 000 turistů - a věřím, že právě jim udělá radost pohled na vinice a ve sklepní Galerii českých vín ochutnání zdejšího lokálního vína," uvedl Stanislav Ruldolfský, tajemník Cechu českých vinařů.

Spustit audio