První víkend po otevření půjčoven lodí a vodáckého vybavení se na vodu vydaly v kraji stovky lidí

16. květen 2021 07:54

Stovky vodáků využily v Královéhradeckém kraji poslední vlny rozvolnění protikoronavirových opatření a toho, že otevřít mohly například půjčovny lodí a vodáckého vybavení. I přes vydatné deště z poloviny tohoto týdne a teploty nepřesahující 20 stupňů, bylo na vodě hodně živo. Třeba v Havlovicích nad Úpou.

Čtěte také

Na zhruba patnáctikilometrový úsek Úpy přes Babiččino údolí - mimochodem jeden z nejhezčích v celém kraji, se chystá asi dvacetičlenná skupina z Náchoda.

Václav Výborný, kterého ostatní shodně označili za šéfa výpravy a nominovali ho k rozhlasovému mikrofonu, přiznává, že v posledních dnech hodně bedlivě sledoval informace o stavu hladin a průtocích.
„Bylo kolem deseti kubíků za sekundu, teď aktuálně už je to jen osm kubíků za sekundu, což je normální sjízdnost. Samozřejmě, kdyby byl vyšší stav vody, tak to nepojedeme a výlet zrušíme."

Čtěte také

Na rozdíl od některých dalších regionů jsou na tom prakticky všechny splavné úseky v celém Královéhradeckém kraji velmi dobře a slibují ideální zážitky, popisuje vodácký instruktor Petr Ptáček.
„Ve středu to vystoupalo, ale potom už tolik nepršelo, takže to šlo zase rychle dolů. A teď jsou opravdu ty stavy v našem kraji optimální pro sjíždění řek."

A pak už přišla na řadu samotná příprava a rozdělení vybavení.

Po instruktáži a patřičném občerstvení skupina vyráží. Podmínky jsou ideální - vedle samotné vody si vodáci pochvalují i počasí, je slunečno a příjemně teplo.
„Štěstí nám přeje, je prima počasí. A hlavně voda teče, což je důležité. Především u této řeky, Úpy. Teď už nám jen zbývá, abychom se neutopili."

Čtěte také

Vedle zmíněné skupiny náchodských vodáků se na břehu Úpy postupně objevují i další, kolem navíc proplouvají lodě, které na vodu spustili o pár kilometrů výš proti proudu. Celkem to je jen za dopoledne a jen na Úpě určitě přes sto lidí.

Pro řadu z nich je to letos poprvé a než si člověk zase zvykne, může to chvíli trvat.

Cvaknout se hned po pár metrech se naštěstí nikomu nepovedlo, ať je to jak chce, voda je pořád ještě poměrně studená - i proto, že průtok Úpy závisí na tajícím sněhu. I tak to ale podle Petra Ptáčka i samotných vodáků stojí za to.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související