První srpnová šestka "Hosta do domu"

7. srpen 2009

Naše šestice hostů měla tento týden ještě dalšího člena - mládě tygra ussurijského. Toho přivedli do studia Jaroslav Kaňa a Radka Šarkányová, kteří cvičí divoká zvířata pro film. Dramatickému herectví patřil rozhovor s Gabrielou Vránovou. S otázkou jaké bude letošní léto jsme se obrátili na oblíbenou meteoroložku Magdalenu Lípovou. Marcela Hrdá nám dala nahlédnout do zákulisí neleteckého provozu na letišti a s Jiřím Františkem Potužníkem jsme probírali radosti a strasti mluvčích státní správy. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Prvním hostem tohoto týdne byla Gabriela Vránová, herečka s výrazným smyslem pro charakterní a dramatické herectví, která navíc skoro tři desítky let učí na Pražské konzervatoři. Svůj hlas propůjčila rozhlasovým hrám a pohádkám pro děti. Celý život se také věnuje recitaci. Není se co divit. Otec byl profesorem češtiny a francouzštiny, ale především lyrickým básníkem. Možná ani nevíte, že se narodila na Slovensku a vystudovala herectví na brněnské JAMU. S Vladimírem Krocem vzpomínala na své skoro celoživotní angažmá v Divadle na Vinohradech a na svou roli v právě opakovaném seriálu Chalupáři. Podotkla, že si s nostalgií připomíná práci s režisérem Františkem Filipem a dalšími báječnými kolegy. Taková se jí prý v současné době přihodí velmi zřídka. Gabriela Vránová zazářila také v televizních seriálech F. L. Věk, Sňatky z rozumu a My všichni školou povinní. Získala prestižní cenu Prix Bohemia za herecký rozhlasový výkon a Křišťálovou růži - nejvyšší ocenění v oblasti uměleckého přednesu. Po svém otci podědila i talent spisovatelský. Napsala desítky fejetonů, které se poté staly základem pro její knihu Magnetický vítr, která dosáhla už druhého vydání. Rozhovor s Gabrielou Vránovou měl u našich posluchačů takový úspěch, že jí v pořadu Písničky na přání nechali několikrát zahrát.

Logo

Úterním hostem "Setkání" byla vrchní ředitelka pro neletecký provoz, služby a transformaci Správy letiště Praha Marcela Hrdá. Hovořila nejen o své současné práci, ale třeba i o tom, co jí dal dlouhodobý pobyt v Dubaji. Na Letiště Praha přišla v květnu roku 2006 z Českých aerolinií. Do její kompetence patří v současnosti např. parkovací plochy, salonky, restaurace, informační technologie a všechno, s čím se člověk setká dříve, než usedne do letadla. Bez této oblasti by letiště prakticky nefungovalo, ujistila moderátora Vladimíra Kroce.

Logo

Jakmile promluví, dostane obratem otázku: "Jaké bude počasí". Kdo? Známá meteoroložka Magdalena Lípová, která za námi přišla na pozvání Pavla Kudrny ve středu. Prozradila, jak se v 70. letech dostala k předpovídání počasí a zavzpomínala na své profesní začátky, kdy před mikrofonem a televizními kamerami zažívala obrovskou trému a kdy se meteorologické mapy kreslily ručně a to dokonce několik hodin. Dnes je prý všechno jinak. Předpovědím dnes dominují složité počítačové programy a o počasí často na soukromých televizních kanálech informují laici a zajímavé tváře. Magdalena Lípová předpovídala počasí v rozhlase a televizi dlouhá léta a, jak poznamenala, měla to obrovské štěstí, že jí práce vždycky velice bavila.

Logo

Ve čtvrtek přijal pozvání do studia Jiří František Potužník, dlouhá léta zahraniční zpravodaj České televize v Bruselu a také mluvčí vlády během první poloviny našeho předsednictví v Evropské unii. S Janem Křelinou probírali záludnosti novinářské profese a odpovědnost, kterou nese za své výroky mluvčí. V této souvislosti rozebírali omyl, který vedl Jiřího Františka Potužníka k tomu, že už po několika dnech ve funkci chtěl rezignovat. Hodnotili také nedávné předsednictví České republiky. Zatímco první tři měsíce jsme Evropu překvapovali efektivitou práce a mimořádnou schopností improvizace, v průběhu zbývajících tří jsme si reputaci pokazili. Jak smutně dodal Jiří František Potužník - "potenciál tato země má, ale neumí s ním sama nakládat".

Logo

Vyprahlou stepí a lesní divočinou jsme se vydali v pátečním "Setkání", do kterého si moderátorka Zita Senková pozvala Jaroslava Kaňu a Radku Šarkányovou z Veletic na Žatecku, kterým na zahradě pobíhá kromě medvědů a lva i tříměsíční mládě tygra ussurijského Čiko. Společně vychovávají a cvičí především šelmy, které účinkují ve filmu, reklamě či propagačních akcích. Do rozhlasu s sebou přivedli roztomilého Čika a přítomnost malého tygra před vysílacím studiem budila velký rozruch. Šelma brala srocení lidí s klidem, nechala se hladit a ladně pózovala před fotoaparáty. Jedna kolegyně to komentovala slovy: "konečně lidská tvář". Rozhovor byl především o lásce ke zvířatům, výcviku hrou i filmové kariéře zvířecích hvězd, které se proslavily po celém světě. Jejich svěřence jsme mohli vidět ve filmu Dva lidi v zoo, "hrají" také v reklamních televizních a filmových spotech.

Jaroslav Kaňa


Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.