První májová neděle je Dnem ptačího zpěvu. Pojďte se s námi vydat na procházku za ptačími hlasy

2. květen 2021

Od roku 1983 se vždy v první májovou neděli scházejí v mnoha zemích světa odborníci s laickou veřejností, aby společně pozorovali ptactvo ve volné přírodě, rozeznávali jednotlivé druhy a seznamovali se s jejich kroužkováním. Každoročně pořádala Vítání ptačího zpěvu i Správa Krkonošského národního parku.

Čtěte také

Letos je ale situace jiná, a tak se alespoň na vycházku za ptačími hlásky vydala s Jakubem Fišerou ze Správy parku redaktorka Eliška Pilařová.

Ve vrchlabském zámeckém parku je v mnoha případech převládající dřevinou tis. Jestlipak si i v takovém tisu udělají hnízdo ptáci?
„Určitě ano. Jsou to mohutné keře a zejména takový kos černý využívá keřů, vidlic ve větvích."

Právě tam jeden přiletěl. Takže asi do hnízda.
„Máme to tím potvrzené. Kosové si tady dělají miskovitá hnízda. Husté a vzrostlé keře jsou pro ně ideální."

Kachna divoká (Anas platyrhynchos) sice tvoří páry, ale nekrmivá mláďata vodí a chrání už jenom samice. Typický zástup kachňátek za maminkou vídáme často. Všichni jsou v dokonale maskujícím zbarvení

Dnes je ptačí den. Letos Správa Krkonošského národního parku nebude pořádat žádné akce pro veřejnost, pro děti, nejde to. Takže si alespoň povězme, co tady z ptačího světa uslyšíme. Za námi je rybník, tak určitě kačeny.

„Ano, kachny divoké již od podzimu začaly tvořit dočasné manželské páry. Teď se potulují po celém parku, lidé je mohou spatřit v každém koutě. V jedné kaluži pravidelně ráno stojí páreček kachen. Sameček pečlivě vybírá místo na kterém potom samička vytvoří hnízdo a následně vyvede kachny březňačky."

Čtěte také

Připomeňme, že to nejlepší pro kachny není zrovna rohlík.
„Sůl, která v pečivu je, vodní drůbeži nesvědčí. Je daleko lepší přinést třeba kus zeleného salátu či nějaké zrní. Při pohledu na dominantu, vrchlabský zámek, můžeme v horních patrech spatřit hnízdící poštolku obecnou. Občas tam hnízdí i kavka obecná."

„A ve starých stromech, které jsou plné dutin, hnízdí drobní ptáčci, které obecně lidé znají, jako je například sýkora koňadra, modřinka nebo brhlík lesní."

Brhlík právě zpěvem oznamuje ostatním ze svého druhu, tady bydlím já. Tady lovím pro svá mláďata.

Tak nezapomeňme, že první májová neděle je i Dnem ptačího zpěvu.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.