První kontejnery na odpad se v centru Písku ukryly pod zem

8. prosinec 2009

Podzemní kontejnery na tříděný odpad předali zástupci písecké radnice a zhotovitelských firem uživatelům. Do vhozů na Bakalářích a v Palackého sadech budou moci odkládat plasty, sklo a papír.

Jak řekl starosta Písku Miroslav sládek, jedná se o první dvě podzemní kontejneřiště nejenom v Písku, ale i v Jihočeském kraji: "Pro město to určitě znamená posunutí situace do lepšího estetického pohledu. Z ulic a veřejných prostranství by měly zmizet plastové kontejnery. Snahou je jednoznačně vymístit nevzhledná místa."

Podzemní kontejnery na separovaný odpad v Písku mají trojnásobný objem oproti běžným plastovým, takže každé kontejneřiště se třemi shozy na papír, sklo a plasty pojme devět tun tříděného odpadu.

Komíny ke vhazování jsou ale poměrně úzké. Že to není jen z důvodů estetických, vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí, lesního, vodního a zemědělského hospodářství písecké radnice Miloslav Šatra: "Nutí to občany odpad trochu upravit, rozříznout či sešlapat, aby otvorem propadl. Tím pádem se zvedá množství uložené separované suroviny a četnost svozů klesá."

Vybudování prvních dvou podzemních sběrných míst stálo 2,5 milionu korun, celkové náklady na dohromady šest sad kontejnerů dosáhnou osmi milionů korun. Radnice na ně získala dotaci 4,5 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí.

Spustit audio