Pršet má do čtvrtka. Na severovýchodě se mohou rozvodnit menší toky

22. květen 2019 18:42

Vydatné srážky v severovýchodní polovině České republiky mohou během středy rychle rozvodnit menší toky, dosáhnout mohou prvního či druhého stupně povodňové aktivity, varují meteorologové. V extrémních případech na návětrné straně hor může ojediněle napršet až kolem 100 milimetrů vody během 24 hodin, uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav. 

Meteorologové varují před silným deštěm. Na východě a severovýchodě Česka může způsobit povodně.

Stoupat mohou hladiny řek v severní části Královéhradeckého kraje. Některé až na 2. povodňový stupeň.

Aktuální stavy a průtoky na vodních tocích můžete sledovat na webových stránkách Povodí Labe

Povodí Labe předpokládá, že na přehradě Labská pod Špindlerovým Mlýnem by dnes večer mohla hladina dosáhnout přelivů. Odtok z přehrady je totiž kvůli rekonstrukci spodních výpustí možný nejvýše v množství deseti metrů krychlových za vteřinu. Neočeká se však žádné ohrožení osob, nemovitostí ani majetku.

Extrémní srážky hrozí podle meteorologů do čtvrtečního rána v okolí Frýdlantu, Jablonce nad Nisou, Jilemnice a Tanvaldu, v Královéhradeckém kraji v okolí Vrchlabí.

„V nejbližších hodinách bude v oblasti dál pršet, do večera může napršet dalších 30 až 50 milimetrů. V zasažené oblasti bude docházet k rychlým vzestupům hladin, zejména u menších vodních toků," doplnili meteorologové.

Deštivý den ve městě

Kvůli vydatnému dešti mohou některé řeky dosáhnout druhého povodňového stupně, pokračuje meteorolog Pavel Šimandl:
„Během středy očekáváme v severovýchodní polovině naší republiky místy vydatné srážky, při kterých může napršet 30 až 70 milimetrů za 24 hodin. Lokálně, hlavně na návětrných stranách hor, to může být i kolem 100 milimetrů vody za 24 hodin. Může dojít k vzestupům hladin některých toků na 1. nebo dokonce 2. stupně povodňové aktivity."

6 mrtvých, 2000 evakuovaných a škody 2 miliardy. Před 20 lety udeřily na Rychnovsku povodně

Povodeň v Orlických horách v roce 1998

Přesně před 20 lety - 23. července 1998 - zažívali lidé v několika obcích v okrese Rychnov nad Kněžnou nejhorší ráno ve svém životě. Noční přívalové deště totiž způsobily mohutné povodně. Hladina nejvíce rozvodněných toků stoupla místy až 3 metry nad normál. 

Srážky budou slábnout postupně od západu během noci na čtvrtek. Nejdéle, do čtvrtečního dopoledne, se budou vyskytovat v oblasti Beskyd.

Velmi vydatný déšť meteorologové očekávají v Moravskoslezském kraji a v částech Olomouckého, Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje.

Vydatný déšť pak ve středu zasáhne i část Vysočiny, Jihomoravského a Zlínského kraje.

Místo sůl, můžeme klidně říkat, že je déšť nad zlato (ilustrační foto)

Povodňová pohotovost, tedy možné vystoupání hladin až na druhý povodňový stupeň, platí do odvolání pro Moravskoslezský kraj a části Olomouckého a Pardubického kraje.

Opráší se myšlenka přírodě blízkých protipovodňových opatření na řece Dědině?

02394618.jpeg

V letošním roce to bude 20 let, co Rychnovsko potrápila ničivá povodeň. Velká voda zasáhla hlavně obce v povodí řeky Dědiny. Jenže komplexní protipovodňová ochrana na Dědině stále chybí. Královéhradecký kraj by teď do hry mohl vrátit projekt přírodě blízkých protipovodňových opatření. To by znamenalo, že by se voda mohla ve vytipovaných místech volně rozlévat do okolní krajiny. Proti této variantě hlasitě protestují někteří starostové v povodí.

V pohotovosti je i povodí horní Jizery v Libereckém kraji, Metuje, Stěnavy, Divoké Orlice či horního Labe v Královéhradeckém kraji.

Bdělost očekávají meteorologové v povodí Bečvy, na horní Úpě, dolní Tiché Orlici, Loučné, Chrudimce či Doubravě.

Při silném dešti je podle meteorologů třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Lidé by neměli vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst, v podmáčených oblastech hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související