Provozovatelé lyžařských areálů i hoteliéři v Orlických horách jsou připraveni na jarní prázdniny

3. únor 2018 09:30

V horských střediscích Orlických hor očekávají v následujících dnech a týdnech nárůst turistů. Začíná totiž série jarních prázdnin. Jaké jsou sněhové podmínky a také, jestli je ještě možnost sehnat ubytování, zjišťovala v Deštném v Orlických horách reportérka Lucie Peterková.

V Deštném je momentálně znát, že obleva moc nepomohla kvalitě sněhové pokrývky. Jak ale doplňuje Petr Prouza ze Skiareálu Sport Profi, až na jednu výjimku, tu jezdní všechny vleky a lanovky: „Jezdíme na všech sjezdovkách, kromě Zákoutí. To je ta úplně poslední sjezdovka, kde se jezdí jen na přírodním sněhu. Tam v tuto chvíli ty podmínky nejsou úplně optimální. Tam to šetříme. Čekáme až malinko připadne sníh, abychom to zase mohli zprovoznit na ty jarničky."

Také letošní sezónu zachraňuje technický sníh, protože toho přírodního je sotva patnáct centimetrů. Ale Petr Prouza nešetří optimismem: „Vyhlídky jsou skvělé. Protože lyžování je samozřejmě především o počasí. A předpověď počasí vypadá příznivě. Vypadá to, že se to po těch teplých výkyvech zase obrátí do studena a že se nám na hory vrátí zima. To je pro nás úplně zásadní. Myslím si, že ty podmínky na jarní prázdniny budou letos parádní."

Lyžování v Deštném v Orlických horách

Je ale nutné dodat, že kdo si ubytování nezajistil v dostatečném předstihu, tak minimálně v prvních čtrnácti dnech měsíce února je bez šance.

Kapacity jsou úplně plné, to nám potvrdila Eva Fabiánová v Deštenském Infocentru: „Teď je všechno plné. Jede se také Orlický maraton. Zájemci volají i třeba na jednu noc, na dvě, ale teď těch 14 dní neseženou nic."

Majitel penzionu Karolína Jiří Povolný její slova potvrzuje. S tím, že v jejich zařízení není nic neobvyklá rezervace na zimní sezóna i s ročním předstihem: „Ta zima je vždy u nás již po několik let zpátky plně obsazená. Poptávka je mnohonásobně větší, než jsme schopni uspokojit. U nás je to tak, že až 90 procent kapacity je rok dopředu beznadějně vyprodáno."

Začátek prázdninové série je tedy zaplněný, ale v dalších týdnech je ještě možné ubytování v najít.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související