Protesty proti pěstování geneticky modifikované kukuřici

23. září 2010

Aktivisté ekologické organizace Greenpeace protestovali na poli zkušební stanice Nechanice na Královéhradecku. Vadí jim pěstování geneticky modifikované kukuřice. Greenpeace tvrdí, že kukuřice NK 603 americké firmy Monsanto pěstovaná v Nechanicích představuje riziko pro zdraví lidí a zvířat. "Je doloženo, že kukuřice při krmných pokusech způsobila abnormální vývoj některých vnitřních orgánů těch pokusných zvířat. To znamená, je potenciálně toxická pro zdraví zvířat i lidí," uvedl tiskový mluvčí Greenpeace Karel Dolejší. Jakékoli ohrožení životního prostředí pěstováním této kukuřice však odmítá nejen zkušební stanice v Nechanicích, ale také mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová.

"K obavám není důvod. Potvrzují to dosavadní dostupné vědecké poznatky, že pěstování geneticky upravených plodin nemá nějaké negativní vlivy," uvedla Táňa Králové, mluvčí ministerstva zemědělství.
V České republice se mohou kromě kukuřice pěstovat ještě geneticky upravený len a brambory. Hlavním důvodem je zvýšená odolnost plodin vůči škůdcům a plevelu.

Spustit audio