Propustky hráze opočenského rybníka Broumar po více jak 150 letech dosloužily. Musí se opravit

19. únor 2023 08:32

Vypuštěný rybník Broumar v Opočně čeká už za pár dnů výstavba nové hráze. Ta současná, stará víc než půl druhého století, se pomalu rozpadá. Oprava 240 metrů dlouhé hráze by měla trvat do podzimu a celkem vyjde na více než 55 milionů korun. 21 milionů z toho zaplatí město Opočno, zbytek Královéhradecký kraj. 

Tuto a příští neděli od 13 hodin zájemce po hrázi a přilehlých historických objektech provede tamní vedoucí rybářství.

Čtěte také

Stojíme na dně rybníka Broumar v Opočně na Rychnovsku. Je tady se mnou Václav Kalenda, vedoucí Kolowratského rybářství. Hráz rybníka je ve špatném stavu. „Uvnitř hráze jsou tři propustky, které mají za úkol převádět velkou vodu v případě povodní. A ty propustky jsou zhruba 150 let staré. Ve chvíli, kdy se budovaly, tak to bylo dimenzováno na to, že po hrázi pojede maximálně nějaký povoz s koňmi. Ovšem aktuální zatížení tomu neodpovídá.“

Když se podíváme dovnitř oné propustky, co uvidíme? „Vidíme nátokovou část, která určuje maximální hladinu rybníka, ten vlastní přepad. A za ním je veliká díra, která je skládaná z opracovaných pískovců a přímo před námi je nasucho rovnaná klenba z opuky.

Je tedy na té klenbě někde vidět, že by se propadala? Nebo kde je vlastně poškozena? „Pokud bychom šli dál, tak bychom našli místa, kde budou chybět jednotlivé kameny. A mezi těmi kameny jsou mezery, že do nich strčíte celou ruku a nedosáhnete na konec oné dutiny.

Čtěte také

Takže po rekonstrukci z původních propustek nezůstane vůbec nic? „V místě výpusti z rybníka vznikne jeden sdružený objekt místo oněch tří propustků. Bude tam dlouhá přelivná hrana, která podstatně snadněji umožní převod případné povodňové vody.

Po hrázi vede silnice, která spojuje Opočno s nedalekými Semechnicemi. Auta budou muset místo objet přes Přepychy, pěší by se mohli dočkat zkratky, jak popisuje tajemnice města Opočna Renata Černá. „Město se snaží zajistit provizorní lávku přes koryto Zlatého potoka, kolem vodního zdroje Legon. Trasa byla už na místě vytipována, v tuto chvíli probíhají jednání s Povodím Labe, kde jsou předmětem nezbytná povolení a nájemní smlouva.

Hotová by nová hráz Broumaru v Opočně na Rychnovsku měla být letos na podzim, následně se rybník znovu napustí. Nasazení nových ryb pak bude podle Václava Kalendy záležet na kvalitě vody.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související