Projekt PROSIT dá plzeňským školám top pomůcky

23. květen 2018

Do dvouletého projektu s názvem PROSIT (tedy Porozumění, Respekt, Osvěta, Spolupráce, Inkluze, Technologie) se zapojí patnáct základních škol, čtyři velké městské firmy a Centrum robotiky. U dětí má zvýšit zájem o technické vzdělávání.

Školy a družiny díky projektu získají vybavení pro technické vzdělávání, vzniknou proinkluzivní zájmové koutky a dovybaví se Centrum robotiky. Město na něj dostalo 22 milionů z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. 17 milionů půjde na nákup speciálních stavebnic, určených na konstruování úloh z oblasti pohybu, těles, mechaniky, hydrostatiky, optiky nebo zvuku. Součástí stavebnic, kterých město nakoupí 150, bude i solární panel, LED diody nebo sada pro sestavení elektrického obvodu.

Žáci se také podívají do velkých firem

Další částí  projektu je popularizace klíčových městských firem - vodárny, dopravního podniku, teplárny a společnosti na svoz a sběr odpadu. Více než 20 školáků si prohlédlo proces úpravy vody. Jako první dorazili na exkurzi do vodárny žáci 9. B z 24. základní školy. „I když chci jít na školu s jiným zaměřením, je to zajímavé,“ říká Matyáš.

„Využili jsme peníze určené na inkluzi. Ta podle našeho názoru neznamená jen péči o znevýhodněné děti, ale je to i péče o děti mimořádně nadané, jde o jejich začleňování do normálního chodu běžné společnosti," sdělil primátor Martin Zrzavecký. „Projekt jsme pojali v širším slova smyslu, takže je určen nejen pro hendikepované a znevýhodněné děti,“ doplňuje Erich Beneš, ředitel městského Útvaru koordinace evropských projektů, a dodává, že Centrum robotiky už v tuto chvíli školí pedagogy

autoři: Michaela Svobodová , kos
Spustit audio