Projekt GRIP-IT meziregionální spolupráce končí

23. září 2010

Spolupráce muzeí, nemocnic nebo měst, spolupráce v oblasti lázeňství i projektů pro děti. To byl právě končící projekt GRIP-IT, který pod vedením Královéhradeckého kraje a Centra evropského projektování v posledních třech letech spojoval zkušenosti z Česka, Itálie a Maďarska. Hradecký kraj se tak stal jedním ze čtyř českých vedoucích projektů, kterých se v rámci evropské regionální spolupráce celkem uskutečnilo téměř 300. Úspěšné ukončení projektu se pro Kraj stalo mezinárodní vizitkou. To potvrdilo na 70 účastníků závěrečného setkání projektu, které se uskutečnilo v pátek 26. října 2007 v Hradci Králové.

Hlavním přínosem projektu GRIP-IT je studie, která porovnává přístupy k integrovaným projektům v partnerských regionech. Nabízí způsob řešení těchto projektů a tím usnadňuje jejich budoucí další realizaci. Projekt, který Královéhradecký kraj vedl, se tak stal pionýrem v oblasti meziregionální spolupráce a doslova vyšlapal cestu budoucím realizátorům.
Mezi konkrétní projekty v České republice patří spolupráce Regionálního muzea Jičín, která se zabývá myšlenkou integrace muzeí a dětských her. Díky této spolupráci tak například vznikla studie dětských her ze všech partnerských regionů Česka a Itálie a také elektronická hra přístupná na internetu.
Projekt GRIP-IT byl spolufinancován z evropského programu Interreg IIIC. Ten se zabývá rozvojem mezinárodní spolupráce a sdružuje partnery z celé Evropy.

Spustit audio