Prohlídka elektrického nářadí a zahradní techniky po zimě může zachránit zdraví i život

27. duben 2019

Stále více pomocníků nám usnadňuje práci v dílně i na zahradě. Právě teď z jara, kdy je po dlouhém skladování opět vytahujeme a začínáme používat je ideální čas věnovat jim trochu pozornosti, která zajistí bezpečný a bezporuchový provoz.

Prvním krokem, který bychom neměli podcenit při opětovném použití zahradní techniky či nářadí po dlouhé pauze je jejich vizuální kontrola. Zaměříme se zejména na kryty, přívodní šňůry, spínače a pohyblivé části. V případě povolené nějakých součástí je utáhneme, a není od věci mírně namazat otáčivé části strojů podle pokynů v návodu.

V případě jakéhokoliv porušení krytu je nutné dát přístroj do servisu. Také poškození přívodní šňůry rozhodně nespaví jen izolační páska, ale je nutné tuto šňůru vyměnit. Zejména u spotřebičů, které používáme venku, nestačí šňůru při poškození ustřihnout a na zkrácenou šňůru přidělat vidlici. Je nutné vyměnit celý přívodní kabel za originální se zalisovanou vidlicí. Jen tak předejdeme úrazu elektrickým proudem.

V této souvislosti odborníci upozorňují, že zásuvka, do které nářadí a stroje používané venku připojujeme, by měla být chráněna proudovým chráničem. Novější domy už mají chránič většinou zabudovaný v rozvaděči, u těch starších není od věci nechat si k zásuvce dodatečně chránič připojit. To musí ovšem vždy udělat odborník. Chránič umí při například neopatrném přestřižení přívodní šňůry sekačkou tuto odpojit od sítě v řádu setin vteřiny, což spolehlivě ochání obsluho takovýchto strojů.

Prohlídkou a kontrolou by měly projít i všechny prodlužovací šňůry. Ty musí být vždy třípólové, tedy být vedeny třípramenným kabelem na jehož konci by měly být v zásuvce dvě zdířky a kolík a na druhé straně dva kolíky a zdířka. Je nepřípustné a životu nebezpečné používat šňůry bez těchto prvků!

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.