Prohlédněte si jednu z nejstarších staveb v Královéhradeckém kraji. Kostelík pamatuje 12. století

8. březen 2021 08:42

Řemeslníci téměř dokončili opravu románského kostela svatého Jakuba Většího ve Vysokém Újezdu. Jde o jednu z nejstarších staveb v našem kraji, která je datovaná do poloviny 12. století. Zbývá dodělat už jen několik úprav.

Stojíme před téměř kompletně opraveným, jedním z nejstarších románských kostelíků ve východních Čechách. Jsme tu s Hynkem Bláhou, který obývá sousední faru. Čili ví hodně o historii této stavby.

Čtěte také

„Je to jedna z nejstarších staveb, možná úplně nejstarší, stojící v Královéhradeckém kraji. Co je pro nás velice zajímavé, jedná se o románský tribunový kostel nebo-li emporový. Díky tomuto faktu a také díky názvu Vysoký Újezd víme, že tady bylo nějaké hradiště či tvrz."

Jdeme se podívat dovnitř. Je tu také farář Jan Šlégr. Maličký kostelíček se podařilo krásně opravit.
„Nejrozsáhlejší opravy proběhly v loňském roce. A sám se tomu divím, že se vše povedlo. Protože víme, jaký ten minulý rok byl. Bylo zapotřebí řešit především elektroinstalaci. S tím byla potom spojena i výmalba interiéru kostela. A na sakristii bylo nutné opravit krov, který se rozjížděl do stran."

Stojíme před bohatě zdobeným oltářem

„On je sice oltář nejdominantnějším prvkem v interiéru, ale není tím nejhodnotnějším. Já bych osobně upozornil na tyto dva typické románské kamenné sloupy. Když se podíváte, tak je tu typická románská hlavice, dřík i patka. Což je velice pěkný architektonický prvek."

Máme tu klenutý prostor a následují další sloupy.
„Ty jsou už jen cihlové. Ale ještě bych doplnil další významný historický prvek a tím je schodiště vedoucí na emporu. Je v síle zdiva, které bylo původně venkovní."

Čtěte také

Na kamenném schodišti je vidět, že za ta staletí bylo hodně používané. Na empoře jsou umístěny krásné varhany.
„Ty se opravovaly asi dva nebo tři roky zpátky. A jsou plně funkční."

Kostelík je tedy téměř kompletně opravený. Co ještě zbývá dodělat?
„Těch věcí je ještě více. Jednou z hlavních záležitostí, na kterou jsme přišli při opravě, je nosná konstrukce stropu sakristie. Další věcí jsou venkovní úpravy, protože venku je úroveň terénu výše, než podlaha kostela."

Kostel svatého Jakuba Většího ve Vysokém Újezdu už po opravách opět může sloužit svému účelu. Věřící se do něj vrátí ihned, jakmile to dovolí epidemiologická situace.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související